Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin ocenil „vyvážený postoj“ Si Ťin-pchinga k Ukrajině. Číně slíbil víc plynu

Aktualizováno -
21. března 2023
15:57
Autor: ČTK, swp, mav - 
21. března 2023
09:31

Druhým dnem dnes pokračuje státní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě. Po pondělní neformální schůzce se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem se dvojice sešla znovu na oficiálním jednání, jemuž jsou přítomny i delegace. Návštěvu Ruska zakončí čínský vůdce ve středu. Čínský prezident přitom pozval šéfa Kremlu v letošním roce do Číny, informují ruské agentury. Rusko hodlá zvýšit export plynu do Číny a dodat jí do roku 2030 nejméně 98 miliard metrů krychlových zemního plynu plus 100 milionů tun zkapalněného plynu.  

Pondělní jednání Si Ťin-pchinga s Putinem mezi čtyřma očima trvalo čtyři a půl hodiny. Ruský prezident před ním vyzdvihl Siův „vyvážený“ postoj k Ukrajině a uvedl, že se seznámil s návrhy, které Čína minulý měsíc představila s cílem dosáhnout ukončení bojů.

„Včera (v pondělí) jsem pozval prezidenta Putina, aby v pro něj vhodnou dobu letos navštívil Čínu, protože Čína bude letos hostit třetí mezinárodní fórum v rámci iniciativy 'Jeden pás, jedna stezka'. Předchozích dvou fór se prezident Putin zúčastnil,“ uvedl dnes podle agentury TASS Si při setkání s Michailem Mišustinem s odkazem na čínský projekt ekonomické diplomacie označovaný také jako nová Hedvábná stezka. Čínský prezident vyzval i předsedu ruské vlády, aby také on co nejdříve navštívil Čínu a navázal úzké vztahy s novým čínským premiérem Li Čchiangem, píše agentura, podle níž Mišustin pozvání přijal.

Dnešních rozhovorů na řadu různých témat se kromě prezidentů účastní také další představitelé Ruska a Číny. Po skončení jednání je plánována tisková konference.

Obě mocnosti označily Siovu třídenní cestu do Moskvy za příležitost k prohloubení deklarovaného „přátelství bez hranic“. Podle agentury AP návštěva posílá silný vzkaz západním vůdcům, že jejich úsilí o izolaci Ruska kvůli válce proti Ukrajině neuspělo.

Jedná se o první Siovu zahraniční cestu od doby, kdy byl minulý měsíc zvolen na bezprecedentní třetí funkční období. Rusko je mu blízké. Do Moskvy mířila vůbec první zahraniční cesta Si Ťin-pchinga poté, co se 14. března 2013 stal prezidentem - už o osm dní později navštívil Vladimira Putina. Na podzim téhož roku se spřátelili v osobní rovině. Koncem summitu APEC v Indonésii oslavili vodkou a sendviči Putinovy narozeniny.

Putin a Si si jsou blízcí po osobní stránce, například věkem a osobními zkušenostmi: „Dělí je jen šest měsíců. Oba jejich otcové bojovali v druhé světové válce,“ uvádí Alexander Gabuev z think tanku Carnegie Endowment for International Peace. „Oba muži měli v mládí těžkosti. Oba mají dcery. A oba jsou stále více jako císař a car, stejně posedlí demokratickými revolucemi,“ dodal pro Politico.

Od roku 2013 navštívil Si jako hlava státu Rusko osmkrát, více než jakoukoliv jinou zemi. S Putinem se za posledních deset let setkal v různých formátech více než čtyřicetkrát, uvedla agentura TASS. Putin byl naposledy v Číně v únoru 2022 na zimních olympijských hrách v Pekingu, pár dní předtím, než zahájil invazi na Ukrajinu.

„Peking vzhledem ke svému světonázoru potřebuje zůstat strategicky blízký Rusku: Jak to pekingští vůdcové vidí, USA Číně blokují cestu ke globálnímu vůdcovství, za pomoci evropských vlád, a většina sousedních zemí - od Japonska a Jižní Koreje po Vietnam a Indii - jsou stále skeptičtější,“ komentuje Stuart Lau z portálu Politico.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že státníci během pondělní schůzky projednali čínský plán na ukončení války na Ukrajině. Detaily neposkytl. „Nebudu to hodnotit, počkáme si na prohlášení (vůdců) pro média,“ uvedl kremelský mluvčí.

Zatímco se Čína snaží vystupovat jako potenciální mírotvorce v konfliktu vyvolaném Ruskem na Ukrajině, Siova návštěva také zdůraznila stále užší vztahy mezi Moskvou a Pekingem, poznamenala agentura Reuters. Zároveň upozornila, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským možná bude Si Ťin-pching hovořit pouze telefonicky. „Čekáme na potvrzení (telefonátu),“ řekla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková italskému listu Corriere della Sera. „Byl by to důležitý krok. Mají si co říct,“ dodala.

Zatímco Putin hostí čínského prezidenta, do Kyjeva dnes zamířil na neohlášenou návštěvu japonský premiér Fumio Kišida, který se tam podle médií chystá rezolutně odmítnout ruskou invazi na Ukrajinu a Zelenského ujistit o trvalé podpoře ze strany Tokia a skupiny G7, které nyní Japonsko předsedá.

Video  Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Moskvy, aby se setkal s ruským Vladimirem Putinem  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa