Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rok zvěstí o Putinově zdravotních trablích: Chronický kašel, pocení, třes... a rakovina?

Autor: vja, swp - 
25. února 2023
17:15

Od zahájení války na Ukrajině již uběhl celý rok. Válečné peklo rozpoutal Vladimir Putin - a konec ruského běsnění je v nedohlednu. V případě Putina samotného se však opakují spekulace o jeho chřadnoucím zdraví, které zahrnují dokonce i zvěsti o možném boji s rakovinou. Komentátoři a analytici si přitom všímají i toho, že stres a řada vojenských neúspěchů si na Putinovi vybírají krutou daň. Podle řady pozorovatelů hrozí ruskému vůdci ztráta moci a pozice ve vedení země. O tom, jak doléhá válka na Putinovo zdraví a poněkud vratké mocenské pozici, píše web Daily Mail.

Zvěsti o Putinově zhoršujícím se zdravotním stavu a duševní nevyrovnanosti kolovaly již před začátkem invaze na Ukrajinu, ke které došlo přesně před rokem. V prvním roce krvavého konfliktu však zprávy podobného ražení jen zesílily. A čile se spekuluje, že si válka na těle i duchu ruského vůdce vybírá svou daň.

Na videozáznamech z oficiálních setkání a vystoupení bylo například vidět, jak se přidržuje stolu, zdánlivě nekontrolovatelně poklepává nohou a při chůzi vypadá velice nejistě. V některých případech pak Putin působí opuchlým dojmem, což zavdalo i divokým teoriím o tom, že ne vždy je to na zábrech jeden a ten samý ruský vůdce - ale že má Putin dokonce dvojníka.

Rušení akcí

Kreml zvěsti o zhoršujícím se zdraví prezidenta opakovaně popírá, dílčí příznaky však poukazují na to, že s Putinem není vše tak úplně v pořádku, jak Moskva maluje. Putin v průběhu války na Ukrajině učinil i rozhodnutí stáhnout se z některých veřejných vystoupení a plánovaných akcí. V prosinci například Putin na poslední chvíli odstoupil od cesty do Pskova kvůli „nepříznivým letovým podmínkám“, přestože předpovědi počasí naznačovaly, že obloha bude čistá.

Následně odložil i návštěvu největšího ruského tankového závodu v Nižním Tagilu a zrušil také své obvyklé vystoupení na setkání ministrů na konci roku. Rovněž odmítl uspořádat tradiční prosincovou tiskovou konferenci, na které prezident obvykle hovoří až čtyři hodiny. Zrušil i svůj oblíbený hokejový ke konci roku, kterého se dříve pravidelně účastnil.

Na dalších záběrech z diplomatických návštěv se Putin při sezení svíjel, nohy a chodidla se mu zdánlivě nekontrolovaně škubala a houpala.

Pocení a chronický kašel

Při červencové návštěvě válečného památníku byl viděn, jak se potí a velmi nejistě našlapuje, zatímco se snaží jednou rukou odhánět komáry od hlavy, zatímco druhá mu bezvládně visí podél boku. Při další návštěvě památníku se také nemotorně poklekl při pokládání květin. Skrývat se mu také nedaří kašel, který jej sužoval v průběhu řady nedávných projevů a vystoupení.

Někteří pozorovatelé dokonce naznačují, že Putin podstoupil plastickou operaci, zatímco ukrajinští vojenští velitelé loni v říjnu uvedli, že používá dvojníky.

Spekulace o Parkinsonu i rakovině

Tyto zprávy zapadají do tvrzení řady zdrojů, že bojuje s vážnými zdravotními potížemi, včetně Parkinsonovy choroby a rakoviny.

Političtí komentátoři rovněž zpochybňují jeho duševní stav, přičemž spisovatel Ian McEwan jej označil za „vyšinutého a nepředvídatelného protivníka“. Jiní ruského vůdce opakovaně označili za „blázna“ nebo naznačili, že užívá anabolické steroidy.

Fyzická zdatnost ruského prezidenta jako lovce, znalce bojových umění, hráče ledního hokeje či jezdce na koni byla dlouho základním kamenem jeho vykreslování napříč státními médii a pomáhala budovat prezidentovu image silného a obdivuhodného vůdce, který se těší velké oblibě veřejnosti. Kreml v minulosti například zveřejnil fotografie, na kterých Putin jezdí na koni s holým hrudníkem nebo se účastní zápasů Judo.

Vysloužilý generál: „Je strašně vyděšený“

Podle generála ve výslužbě Jevgenije Savostjanova, bývalého šéfa moskevské divize FSB, Putin špatně pochopil odhodlání Západu postavit se mu a neuvědomil si nepřipravenost své armády. „Putin dokonale chápe náladu lidí, kteří kvůli němu přišli o všechno. Chápe, že tento hněv může najít v něco konkrétního vyústit, a proto je drží stranou. Putin je teď strašně vyděšený. Chápe, že je v průšvihu,“ nechal se slyšet.

Dodal, že Putin si problémy způsobil sám tím, že se pustil do války. „Žil šťastně, ale přesto vlastníma rukama všechno vzal a zničil. Úžasný příběh. Nyní je v takovém psychickém stavu, že se chytá každé příležitosti k vítězství,“ míní generál.

Nově uniklé dokumenty naznačily, že FSB klamala Putina ohledně jeho šancí na vítězství na Ukrajině a tvrdila mu, že ruské síly obsadí Kyjev za pouhé tři dny. Ukrajinci pak podle bezpečnostní služby měli vítat ruské vojáky s otevřenou náručí. Po roce od zahájení invaze jsou však ruské síly na východě země pevně sevřeny ukrajinskou armádou a ukrajinským prezidentem zůstává Volodymyr Zelenskyj.

Přestože se Rusku zatím daří dopady západních sankcí zmírňovat, Savostjanov si myslí, že díky Putinovi a jeho invazi na Ukrajinu se ruskému lidu bude žít velmi špatně. „Ať se děje, co se děje, už je to nevyhnutelné," předpovídá dlouhou krizi.

Kdo nahradí Putina?

Pokud se tvrzením o výrazném zhoršení fyzického i psychického zdraví ruského prezidenta dá věřit, pak Putin, který se nepochybně chce vyhnout násilnému sesazení, protože jeho zdravotní stav se zhoršuje a jeho moc slábne, bude naopak nucen po více než dvou desetiletích u kormidla jmenovat svého nástupce.

Savostjanov předpovídá, že Putin a jeho přisluhovači předají prezidentský úřad spojenci, který je pro západní země menším trnem v oku. Zároveň však musí jít o osobu, která zachová Putinův nejbližší okruh spolupracovníků.

Jedním z adeptů je údajně ministr zemědělství Dmitrij Patrušev, 45letý syn Putinova bezpečnostního poradce Nikolaje Patruševa, jednoho z architektů katastrofální války na Ukrajině. „Patruševův syn je jedním z možných nástupců,“ řekl sedmdesátiletý Savostjanov, rovněž bývalý zástupce šéfa kremelské administrativy, který před rokem 2000 předpověděl Putinův nečekaný nástup k moci.

Dmitrij Patrušev byl považován za vhodnou osobnost, které bude v rámci řízení Ruska poskytnuta silná podpora. V očích západu navíc není příliš pošpiněn, jelikož v případě invaze na Ukrajinu nehrál nikterak významnou roli. Je příznačné, že Putin dokonce ve svém projevu o stavu země Patruševa pochválil. „Přesto kvůli absurditě krize, které Rusko čelí, neexistuje žádný důvod k optimismu,“ řekl Savostjanov v ostré kritice Putina.

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

23:06
Dnes

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Timur Ivanov. Timur Ivanov.
Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa