Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putin se pokusil vyhladovět svět, prohlásil Biden v Polsku. Zmínil silný, hrdý a svobodný Kyjev

Aktualizováno -
21. února 2023
18:26
Autor: ČTK, Mii, lig, mav - 
21. února 2023
11:45

pojené státy a další země nepoleví v podpoře Ukrajiny a Rusko ve své válce proti sousední zemi nikdy nezvítězí. S takovým vzkazem dnes vystoupil americký prezident Joe Biden, který téměř rok po ruské invazi při projevu ve Varšavě vyzdvihoval odvahu Ukrajinců a jednotu Severoatlantické aliance. Rusům vzkázal, že Západ se je nesnaží ovládnout. Návštěv Bidena v Polsku je důležitým znamením závazku Spojených států vůči bezpečnosti v Evropě, řekl dnes polský prezident Andrzej Duda.

Biden přijetím u Dudy oficiálně zahájil dvoudenní návštěvu Polska poté, co v pondělí neočekávaně navštívil Ukrajinu, kde se v Kyjevě mimo jiné setkal s prezidentem země napadené Ruskem Volodymyrem Zelenským.

Vpodvečer ve Varšavě vystoupil s projevem ke shromážděné veřejnosti. „Před rokem se svět připravoval na pád Kyjeva. Já jsem teď z Kyjeva přijel a vezu zprávy: Kyjev stojí silný. Kyjev stojí hrdý. A hlavně stojí svobodný,“ ohlásil americký prezident.

„Demokracie ve světě zesílila, nezeslábla. Zato světoví diktátoři oslabili, poněvadž ve chvílích velkého zla a nejistoty je nejdůležitější vědět, za čím stojíte a kdo stojí s vámi. Polský lid to ví, to je význam solidarity,“ připomněl Biden Polákům zničení jejich metropole po Varšavském povstání proti nacistům i zmar „dekád pod železnou pěstí komunistické nadvlády“.

„Polsko vytrvalo, neboť jste stáli při sobě,“ ocenil a přidal současné srovnání ze sousedního Běloruska, kde disidenti a opozice také usilují a bojují o demokracii, stejně jako z Moldavska, které se snaží vymanit z vlivu Moskvy a směřuje do Evropské unie. „Hrdě stojím při vás,“ deklamoval Biden a vyzval přítomné k potlesku pro Moldavany.

Joe Biden pak odmítal slova Vladimira Putina z projevu z téhož dne, kdy ruský prezident tvrdil, jak válku vyvolal Západ a Ukrajina. „Tato válka nikdy nebyla nezbytností, je tragédií. Prezident Putin se pro ni rozhodl. Každý den, kterým válka pokračuje, je jeho volbou. Může tu válku ukončit jedním slovem. Je to prosté: Když Rusko přestane s invazí Ukrajiny, skončí válka. Když se Ukrajina přestane bránit, bude to konec Ukrajiny. Proto musíme společně zajistit, aby se Ukrajina dokázala bránit.

„Nikdo by o tom neměl pochybovat. Naše podpora Ukrajiny nepoleví. NATO nebude rozděleno a my nepodlehneme únavě... Ukrajina pro Rusko nikdy nebude vítězstvím. Nikdy,“ prohlásil Biden na pódiu v zahradách Královského zámku v polské metropoli.

„Putin se pokusil vyhladovět svět,“ připomněl také Biden, kterak ruská invaze znemožňovala vývoz ukrajinského obilí skrz Černé moře. 

Před Bidenem vystoupil na pódiu polský prezident Andrzej Duda, který vyzval lídry všech zemí Evropy a NATO, aby vytrvali v podpoře Ukrajiny a dodávali napadené zemi vojenskou pomoc. „Neváhejte, nemějte strach,“ prohlásil Duda před několika stovkami diváků. Ukrajina podle něj musí válku vyhrát a Rusko musí být potrestáno za „imperiální ambice“.

Jednota NATO

„Příští rok budu hostit všechny země NATO na summitu. Společně oslavíme 75 let historie nejsilnější obranné aliance na světě,“ uvedl americký prezident a dodal, že pátý článek o kolektivní obraně je „svatou přísahou“.

V projevu pak Biden přešel na filosofičtější notu: „Rozhodnutí, jež učiníme v příštích letech, budou ovlivňovat naše životy na další dekády. Rozhodnutí jsou nyní naše, ale principy a důsledky jsou věčné. Volba mezi chaosem a stabilitou, mezi budováním a ničením, mezi nadějí a strachem, mezí demokracií povznášející lidského ducha a brutální diktaturou, která ho drží, mezi omezováním a možnostmi. Není sladšího slova nežli ‚svoboda‘, vznešenějšího cíle, vyšší aspirace,“ deklamoval koncem projevu. Potom se k němu na pódiu přidaly děti s americkými, polskými a ukrajinskými vlaječkami.

Bezpečnost Ukrajiny i světa

Ve středu je plánováno setkání amerického prezidenta s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), jejíž součástí je také Česko.

„Vaše návštěva je důležitým projevem bezpečnosti, znamením odpovědnosti za bezpečí světa a Evropy. Amerika dokáže udržet světový pořádek,“ řekl podle agentury Reuters Duda Bidenovi na dvoustranné schůzce. Dodal, že si přeje ještě větší spolupráci mezi Evropou a USA v bezpečnostních a hospodářských záležitostech.

Video  Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev  - Reuters
Video se připravuje ...

Předtím Biden a Duda měli hovořit „o bezpečnosti polského státu a spojenecké spolupráci s USA, také uvnitř NATO a o tom, co můžeme učinit pro posílení bezpečnosti východního křídla včetně Polska“. „Není tajemstvím, že budeme hovořit o posílení přítomnosti NATO, a to i v oblasti infrastruktury,“ avizoval Dudův poradce Marcin Przydacz.

„Spojené státy potřebují Polsko stejně jako Polsko potřebuje Spojené státy,“ řekl Biden po jedání. Duda ocenil, že se americký prezident vydal do Kyjeva. „Byl to velkolepý strategický krok, který posílil morálku Ukrajiny,“ hodnotil polský prezident, načež uvedl, že návštěva Bidena v Polsku je důležitým znamením závazku USA vůči bezpečnosti v Evropě.

Spojené státy už před ruskou invazí na Ukrajinu loni 24. února navýšily počet svých vojáků v Polsku. Podle televize CBS je nyní v Polsku zhruba 11 000 vojáků. Šéf Bílého domu už loni v červnu ohlásil, že Spojené státy zřídí v Polsku nové stálé armádní velitelství v reakci na ruské hrozby.

Mluvčí Putina: Bidenovu cestu pozorně pozorujeme

K Bidenově cestě do Kyjeva se dnes poprvé oficiálně vyjádřilo i Rusko. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova Moskva sledovala návštěvu amerického prezidenta, ale nepovažuje ji za tak důležitou, aby ovlivnila vnitřní politiku Ruska.

„Nemyslím si, že je pro nás návštěva amerického prezidenta na Ukrajině tak nevšední událostí, která může ovlivnit naši vnitřní politiku. Zůstaňme stále suverénní,“ uvedl Peskov.

Mluvčí zároveň dodal, že Kreml cestu prezidenta Bidena, který má dnes a ve středu program v Polsku, pozorně sleduje. S odkazem na očekávaný úterní projev amerického prezidenta kremelský mluvčí uvedl, že Putin neplánuje ho sledovat. „Nemyslím, že se na něj bude Vladimir Putin osobně dívat. Samozřejmě ho o něm budeme informovat,“ dodal. Kreml podle něj bude zároveň „velmi pozorně sledovat, co se bude v Polsku dít“.

Video  Nečekaná návštěva amerického prezidenta Joea Bidena V Kyjevě. (20.2.2023)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa