Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Operace na hraně: Chirurg z vojáka vytáhl nevybuchlý granát!

Autor: štt - 
10. ledna 2023
11:14

Opravdu ojedinělý zákrok provedli ukrajinští chirurgové. V těle vojáka uvízla nevybuchlá střela z granátometu. Na operačním sále byli po celou dobu přítomní dva ženisté, kteří dohlíželi na řádné odstranění střely.

„Ne každá rána v oblasti srdce je smrtelná,“ napsala na svém facebookovém účtu náměstkyně ministra obrany, Hanna Maliarová. Na zveřejněné fotce lze vidět zakrváceného lékaře, jak v ruce drží podivný kovový objekt.

Jedná se o nevybuchlý granát z granátometu VOG. Projektil skončil v těle zraněného ukrajinského vojáka. Kvůli rizikům zákroku dohlíželi i dva ženisté, kteří byli připravení výbušninu ihned zneškodnit.

K náročné a nebezpečné operaci přistoupil zkušený chirurg Andrij Verba. Zákrok byl o to těžší, že tým se nemohl spolehnout na dnes běžně používaný elektrokoagulátor. Hrozilo totiž, že přístroj by granát odpálil.

Dle zprávy uveřejněné na webu Ukrajinska pravda zákrok skončil úspěšně. Vojáka nyní čeká rekonvalescence a ze zranění se má zotavit.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

„Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?“ napsal Trump. „Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo,“ uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa