Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb obětí (†62, †60) výbuchu rakety v Polsku: Dojemná slova syna a nečekaná událost

Aktualizováno -
20. listopadu 2022
15:07
Autor: Mii, ČTK, swp - 
19. listopadu 2022
15:10

Ve vsi Przewodów na východě Polska se o víkendu uskutečnily pohřby dvou Poláků, kteří přišli o život v úterý po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. 62letý skladník Boguslaw W. se dočkal státního pohřbu v sobotu, 60letý traktorista Bogdan C. v neděli. Během sobotního obřadu vystoupil syn Boguslawa, jenž na otce vzpomínal. Došlo také na nečekanou událost, kdy jeden z účastníků pohřbu nečekaně omdlel, píše polský server Fakt.pl

Na záběrech polské televize byly v sobotu vidět velké smuteční věnce s mašlemi v barvách polské a ukrajinské vlajky. Samotný obřad se na přání rodiny uskutečnil v kruhu nejbližších.

Před rakví zesnulého Boguslawa stála čestná stráž, obřad se odehrál v kostele sv. Bratra Alberta. Mezi pozvanými byli i lublinský vojvoda Lech Sprawka, poradce polského prezidenta Dariusz Dudek, zástupce ukrajinského velvyslanectví v Polsku Artem Valach, generální konzul Ukrajiny v Lublinu a několik senátorů a poslanců. Před chrámem se shromáždili také obyvatelé vsi Przewodów, oděni do černé.

Během obřadu vystoupil syn zesnulého Boguslawa, který vzpomínal na lásku a péči svého otce. Připomněl, že Boguslaw pomáhal ukrajinským uprchlíkům po vypuknutí války. Kněz následně sdělil, že zesnulý skladník se podílel na stavbě kostela a pravidelně se účastnil bohoslužeb.

„Je nás plno, a jako by tam nikdo nebyl, tys tam nebyl, milý Bogusławe,“ pronesl dojatý lublinský vojvoda. Zdůraznil, že nebýt války, k této oběti by nedošlo. Ceremoniál byl poklidný až do chvíle, kdy jeden z účastníků nečekaně omdlel.

Podle agentury PAP se nedělní obřad na přání rodiny odehrál bez účasti polské armády. Navíc na příjezdové cestě do vesnice už v neděli nebyly žádné policejní hlídky. Vyšetřovatelé nebyli přítomni ani na místě výbuchu, kde ale zůstal zhruba pětimetrový kráter. Úřady další postup vyšetřovatelů nekomentovaly. Poradce Dudy Jakub Kumoch ve čtvrtek řekl, že na místě pracují polští a američtí vyšetřovatelé. Podle Kyjeva byli na místě i odborníci z Ukrajiny.

První oběti války na Ukrajině z NATO

Raketa dopadla do Przewodowa, který leží několik kilometrů od hranice s Ukrajinou, v úterý odpoledne. Při výbuchu nedaleko sušírny obilí zemřeli dva muži. Traktorista zrovna najížděl na váhu s nákladem kukuřice a druhý muž jeho počínání přihlížel. V souvislosti s neštěstím místní úřady vyhlásily několikadenní smutek a slíbily finanční pomoc rodinám obětím.

Agentura DPA poznamenává, že dvojice se stala prvními civilisty v Polsku, členské zemi NATO, kteří přišli o život v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Západ předpokládá, že v Przewodowě nedopatřením dopadla střela ukrajinské protivzdušné obrany odpálená proti ruské raketě. Ukrajinská strana tvrdí, že šlo o ruskou raketu. Nicméně prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem svá původně rezolutní prohlášení ve čtvrtek poněkud zmírnil, když řekl, že se stoprocentní jistotou neumí říct, co se na východě Polska stalo.

Video  Následky dopadu údajné ruské rakety na Polsko  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa