Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Máme strach! Děsivá svědectví Poláků z vesnice, kde válečné rakety zabily dva lidi

Autor: pma, swp, ČTK - 
16. listopadu 2022
11:20

V úterý odpoledne dopadly na vesnici Przewodów na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou rakety. Není ale stále jasné, kdo zbraně odpálil. Objevují se indicie, že možná Ukrajinci, kteří se bránili útoku okupantů. Následně došlo v obci k výbuchu v zemědělském závodě. Exploze usmrtila dvaašedesátiletého Poláka a o dva roky mladšího muže, který na farmu vezl kukuřici. Obyvatelé vesnice jsou z incidentu v šoku a mají strach.

Krátce po třetí hodině odpoledne se v úterý ve východopolské vesnici Przewodów ozval výbuch. Podle nejnovějších informací se jednalo o explozi raket vyrobených v Rusku, avšak podle středečního ranního oznámení agentury AP byly zbraně nejspíš vypáleny Ukrajinou, která se jimi bránila masivnímu bombardování ze strany Rusů.

Video  Následky dopadu údajné ruské rakety na Polsko  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Výbuch vysklil okna v domech

Polský deník Fakt vyzpovídal několik obyvatel zasažené obce, kde o život přišli dva lidé. „Nejprve byly slyšet dva silné hvizdy, jako by létaly rakety,“ popsal jeden z obyvatel Przewodówa, který byl v době neštěstí nedaleko zemědělského závodu.

„V panelácích vedle objektu, kde došlo k výbuchu, vypadávala skla z oken a také z aut,“ přiblížil podrobnosti další muž. Mnoho lidí je z neštěstí stále v šoku. „Slyšela jsem dvě rány, pane. Bojím se. Co se asi stane teď?“ svěřila se s obavami jedna z místních žen.

Médiu se podařilo vyzpovídat i Stanisława Iwanejka, který byl přítelem zesnulých Poláků. Podle jeho slov oba muži pocházeli z Bogdanówa na západě země, ale v minulosti se přestěhovali do Przewodówa, kde pracovali a žili. S jedním z mrtvých mužů chodil Stanisław dokonce do školy.

Vyšetřování stále pokračuje

Stanisław Iwanejko u výbuchu nebyl, ale slyšel ho. „Byl jsem ve svém kravíně, když jsem uslyšel dva podivné hlasité hvizdy. Měl jsem dojem, jako by mi něco přeletělo přes stodolu. Bylo to velmi hlasité, řekl bych kolem tisíce decibelů,“ popsal událost Polák. Podle něj úterní tragická událost v mnoha obyvatelích vzbuzuje dojem, že lidé již nejsou v oblasti v bezpečí.

Několik set metrů od místa výbuchu stojí škola, kde se právě konala výuka. Školu navštěvuje 71 žáků, z toho 15 dětí v předškolním zařízení. Ředitelka instituce Ewa Byrová reportérovi TVN24 řekla, že žáci budou mít celý týden k dispozici psychologickou pomoc. Nedokázala ale odhadnout, kolik jich přijde na výuku.

"Máme v plánu normální výukové činnosti, ale s přítomností psychologů," uvedla ředitelka školy. Dodala, že pokud se jim ozvou obyvatelé vesnice, mohou psychologickou pomoc poskytnout i jim.

"Vracela jsem se s kolegyní domů z práce," řekla reportérovi TVN24 jedna ze zaměstnankyň školy. "Došla jsem domů, bydlíme obě ve stejném bloku, když se ozvala ta rána. Spráskla jsem ruce a řekla: 'Bože, co se to stalo?'," líčí žena, která si nepřála uvést své jméno.

"Vyběhla jsem ven, stejně jako moje sousedky. A říkaly jsme si - nevybuchla někde plynová lahev? Protože jsme viděly kouř. Nikdo nic nevěděl. Vrátila jsem se domů, a pak mi sousedka řekla, že při tom výbuchu umřel manžel té mé kolegyně. Rozplakala jsem se," dodala žena.

Celý incident je nadále předmětem vyšetřování a není zatím přesně jasné, jak se situace bude dále vyvíjet.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa