Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Video zachytilo útok kamikadze dronů na Kyjev. Zabily i ženu v šestém měsíci těhotenství

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. října 2022
17:03
Autor: ČTK, swp - 
17. října 2022
11:15

Nepřítel může zasáhnout naše města, ale nedokáže nás zlomit, uvedl dnes na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reagoval na noční a ranní ruské vzdušné údery na ukrajinská města. Mezi oběťmi útoku ruského dronu na obytný dům v Kyjevě je pár, který čekal dítě.

„Celou noc a celé ráno nepřítel uskutečňuje teror na civilistech. Kamikadze drony a rakety útočí na celou Ukrajinu. V Kyjevě byl zasažen obytný dům,“ uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj.

„Nepřítel může zasáhnout naše města, ale nedokáže nás zlomit. Okupanty čeká jen spravedlivý trest a odsouzení od budoucích generací. Nás čeká vítězství,“ dodal Zelenskyj. Hlava státu rovněž zveřejnila video zachycující následky útoku bezpilotního letounu na obytnou budovu v Kyjevě.

Smrtící kamikadze drony

Mezi oběťmi útoku ruského dronu na obytný dům v Kyjevě je pár, který čekal dítě, uvedl starosta města Kličko. Žena podle něj byla v šestém měsíci.

„Metropoli napadly kamikadze drony,“ napsal na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Svědci zveřejnili videa dronů, které byly vidět na jasné ranní obloze nad Kyjevem, přičemž bylo slyšet něco jako výstřely, které se je snažily zlikvidovat, popsala agentura AP. Později informovala, že její fotograf zachytil jeden z bezpilotních letounů, které na metropoli útočily v několika vlnách.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes prohlásil, že Rusko by mělo být vyloučeno ze skupiny významných ekonomik G20 a dalších mezinárodních uskupení.

„Ti, kdo vydávají rozkazy k útokům na kritickou infrastrukturu, aby zmrazili civilisty, a organizují totální mobilizaci, aby pokryli frontu mrtvolami, nemohou sedět u jednoho stolu s lídry G20. Je načase skoncovat s ruským pokrytectvím,“ napsal Podoljak na Twitteru.

Řadu dronů Ukrajinci sestřelili

Podle Klička letělo ráno směrem na Kyjev 28 dronů. „Díky našim ozbrojeným silám a protivzdušné obraně byla většina sestřelena,“ uvedl starosta na telegramu.

Jeden z úderů zasáhl oblast poblíž kyjevského vlakového nádraží, sdělil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Cílem byl podle něj jeden z objektů kritické infrastruktury. Dron udeřil blízko tohoto objektu, který je ale stále v provozu, cituje Heraščenka agentura Unian.

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

12:12
Dnes
!

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka, a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

Zobrazit celý online

Ruské síly nyní provedly vzdušné údery na klíčovou infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech, uvedl na platformě Telegram ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Stovky obcí podle něj zůstaly bez elektřiny.

Zacílili na energetickou infrastrukturu

Kyjevské úřady zaznamenaly pět úderů bezpilotními letouny - poškozeny jsou energetické objekty a obytná budova, píše agentura Ukrinform. Invazní síly podle ní ráno provedly raketové údery na kritickou infrastrukturu v Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

„V současné době všechny služby pracují na odstranění následků ostřelování a obnovení dodávek elektřiny,“ uvedl Šmyhal, který zároveň Ukrajince vyzval, aby opět omezili spotřebu elektrické energie a pomohli tak stabilizovat energetický systém země. K šetření elektřinou ukrajinské úřady vyzývaly obyvatele země i minulý týden kvůli tehdejším ruským útokům na energetickou infrastrukturu a města.

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj podle agentury Reuters uvedl, že při ruských vzdušných útocích na ukrajinská města dnes zemřelo několik lidí. Přesný počet ani podrobnosti neuvedl. Podle zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka zemřeli kvůli ruským úderům v metropoli tři lidé.

Útoky i raketami Grad

Ruský raketový útok zasáhl v Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny objekt energetické infrastruktury a na místě vypukl rozsáhlý požár, informovala už brzy ráno ukrajinská média s odvoláním na šéfa oblastní správy Valentyna Rezničenka.

Ruská armáda celou noc útočila na Dněpropetrovskou oblast raketami Grad a těžkým dělostřelectvem, píše agentura Ukrinform. „Naše protivzdušná obrana tři nepřátelské rakety zničila. Jedna raketa zasáhla objekt energetické infrastruktury. Je tam silný požár,“ uvedl Rezničenko na platformě telegram.

Video se připravuje ...
Další videa