Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruské armádní zoufalství? Na Ukrajině prý Moskva nasadila zastaralé tanky, které patří Indii!

Autor: rc - 
12. října 2022
13:49

Rusko ve válce na Ukrajině utrpělo velké ztráty na armádní technice. V zoufalství se prý uchýlilo k tomu, že si „vypůjčilo“ tanky T-90s od Indie! Ta je do Ruska poslala na modernizaci, ovšem bojové stroje se náhle objevily na bitevním poli.

Jak připomíná web Armádní zpravodaj, Rusko patřilo k největším exportérům tanků na světě. Válka na Ukrajině se už ale táhne několik měsíců a Moskva během bojů utrpěla obrovské ztráty na armádní technice, kvůli čemuž se má Kreml ubírat k zoufalým činům.

V jednom z videí, které se objevilo na sociální síti, je prý vidět tank, který nepatří Rusku. „Připomeňme, že v polovině září bylo zveřejněno video se zbrusu novými T-90S v typické „indické“ konfiguraci,“ píše na Telegramu uživatel, jenž si říká „Vojenský informátor“.

Tanky T-90S mají patřit Indii, která je od Ruska začala nakupovat v roce 2001. Podle informací Armádního zpravodaje se tanky montovaly v Rusku, nicméně posléze se začaly stavět přímo v Indii. Indie se stroje snaží modernizovat, a proto je poslala do Ruska. Nicméně to zřejmě s tanky naložilo po svém a rozhodlo se je využít přímo v boji.

„Rusko nyní nasazuje na Ukrajinu tanky T-90S. Je možné, že byly určeny pro Indii, ale Rusko se rozhodlo poslat je ruské armádě kvůli těžkým ztrátám tanků,“ uvedl specialista na Rusko Rob Lee. Ačkoliv údajně Indie nepotvrdila, že by se dostala do problémů s Ruskem, nicméně podle některých médií prý zuří. Indie je jedním z největších odběratelů ruské armádní techniky. 

Video  Ruská raketa zasáhla a zničila autosalon Škoda Auto v Záporoží  - Twitter
Video se připravuje ...

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa