Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rusům se na frontě nedaří: Čekejme atomovky, varoval britský generál

Autor: rix, ČTK - 
6. října 2022
10:44

Ukrajincům se daří získávat zpět svá okupovaná území. Armáda postupuje mílovými kroky. Rusům se dokonce podle posledních zpráv zhroutila i fronta u klíčového města Cherson. To podle britského generálmajora ve výslužbě Jonathana Shawa může znamenat také nebezpečí. Putin nemá kam couvnout, použije jaderné zbraně, myslí si Brit.

Generálmajor ve výslužbě Jonathan Shaw popsal, že vzhledem k selhání svých konvenčních sil nemůže ruský prezident udělat mnoho jiného. „Putin už nemá kam jít. Měli bychom tedy očekávat atomovky,“ sdělil jasně Shaw. Jak dodal, Putin svým jaderným vyhrožováním mění dosud zažitá pravidla atomového věku. 

Ač si Evropa uvědomuje, co může ruský prezident jadernými zbraněmi způsobit, zareagovat by podle Shawa měla i Čína a zbytek světa. „Nukleární válkou v Evropě by utrpěli také,“ myslí si bývalý generálmajor a dodal, že ruský vládce je v nesnázích, ze kterých už nemá východisko. „A bude to mít vážné následky,“ dodal podle deníku Daily Mail.

K hrozbě jaderného útoku se vyjádřil i šéf britské diplomacie James Cleverly. Ruského prezidenta Vladimira Putina podle agentury Reuters vyzval, aby přestal se strategickými omyly. Bílý dům i zdroje Reuters uvedly, že v souvislosti s použitím jaderných zbraní nezaznamenaly z ruské strany bezprostřední hrozbu.

K možnému použití jaderných zbraní Moskvou v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se představitelé západních zemí vyjadřují od konce září. Putin tehdy současně s oznámením mobilizace pohrozil použitím jaderného arzenálu. Rusko zároveň od konce léta čelí protiofenzivě na severovýchodě a jihu Ukrajiny, při které ztrácí dobytá území i strategicky významné pozice.

06:30
Dnes

Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu, vyplývá ze závěrů. 

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

Zobrazit celý online

Video  Proslov Vladimíra Putina po anexi území Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa