Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Putinova kmotřenka“ v nebezpečí: Hrozí jí vězení za údajné nepravdy o ruské vládě!

Autor: štt - 
4. října 2022
20:27

Xeniji Sobčakové, kterou mnozí znají jako „kmotřenku“ Vladimira Putina, hrozí až tři roky vězení. Čtyřicetiletá ruská novinářka byla totiž obviněna „z šíření nepravd o vládních agenturách“, a to dle zákona přijatého krátce po zahájení války na Ukrajině. Přestože v roce 2018 kandidovala v prezidentských volbách proti současné hlavě státu, jejich blízký vztah to údajně nijak nepoškodilo.

Sobčaková se s Putinem zná od dětství. Její otec byl totiž profesorem práva a současného ruského prezidenta učil na Leningradské státní univerzitě, uvedl Daily Star. Oba muži k sobě měli vždy velmi blízko. Spekuluje se o tom, že Putin je dokonce Xenijiným kmotrem.

Na začátku války se kolem exponované televizní moderátorky začaly šířit fámy, že uvažuje o odchodu z Ruska, ale ta je rázně odmítla. Řekla to: „Jsem Ruska, jsem ruskou občankou a nikam neemigruji“. Údajné důkazy o jejím domnělém provinění byly zaslány Vyšetřovacímu výboru, který zkoumá závažné trestné činy.

Sobčaková je vyšetřována podle článku, který se týká „veřejného šíření záměrně nepravdivých informací o výkonu pravomoci státního orgánu“. Tento zákon vyšel v platnost krátce po začátku války s Ukrajinou. Hrozí jí trest odnětí svobody až na tři roky.

Novinářka policejním vyšetřovatelům řekla, že „je připravena převzít odpovědnost“. Údajá nepravda se objevila na neznámé internetové stránce, o které se zatím neví, kdo ji spravuje.

V prezidentských volbách v Rusku v roce 2018 se umístila na čtvrtém místě. Při té příležitosti uvedla: „V systému, který vytvořil Putin, je možné, aby vyhrál pouze on. Jsem realistka ohledně toho, kdo se stane prezidentem“.

Přestože kritizovala vládní politiku a stanula proti Putinovi v prezidentských volbách, vztahy mezi ním a její rodinou to nepokazilo. Naopak pomohl otce Sobčakové dostat na léčení mimo Rusko.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Jaroslav Bžoch  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa