Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brita zajali a mučili ruští vojáci: »Chci jet zpátky a bojovat,« říká

Autor: rc - 
4. října 2022
12:30

Brit Andrew Hill (36) odjel dobrovolně bojovat na Ukrajinu. Během bojů byl ale zajat ruskými vojáky a prošel si peklem. Otce od rodiny prý vojáci Vladimira Putina mučili a vydírali jeho blízké. Nakonec se dostal ze zajetí domů, a ačkoliv ve válce viděl neuvěřitelné hrůzy, prý nelituje, že šel bojovat, a chce se vrátit do první linie.

Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, Andrew Hill cítil potřebu jít bojovat a pomoci napadené zemi. Šestatřicetiletý Brit se vydal do Polska, kde si koupil jednosměrnou jízdenku a odjel do ukrajinského Irpiňu. Dobrovolník viděl ve válce věci, na které nadosmrti nezapomene.

V první linii byl svědkem toho, jak Rusové chladnokrevně zabili několik dětí. „Byli jsme na pozorovacím místě a děti si hrály naproti nám, zhruba sto metrů od nás, bylo jim kolem třinácti let. Měli jsme je na dohled a dostali jsme přes vysílačku příkaz, abychom dali vědět vedení, aby dal dohromady tým, který je odvede. Právě když se to mělo stát, Rusové zaútočili na park a zasáhli přímo děti. Rusům je to jedno,“ řekl Andrew pro britský deník Daily Mail. Bývalý britský voják se později přesunul do Buče, kde viděl těla ležet u silnice.

Když byl na misi v Oleksandrivce poblíž Chersonu, zasáhli ho do ramene a následně padl do ruského zajetí. Rusové ho převáželi z vězení do vězení. Mlátili ho a mučili. Jeho rodina prožívala chvíle naprosté beznaděje. Partnerka Candice (35) uvedla, že si v jednu chvíli mysleli, že zemřel.

Jeho věznitelé prý použili jeho vlastní telefon, aby kontaktovali jeho rodinu a vydírali je. Zpráva o výkupném nepřišla pouze jeho partnerce Candice, ale také jeho třináctileté dceři. „Najednou se rozsvítil telefon a byla tam zpráva od Andrewa. Bylo v ní, že chtějí 250 tisíc eur (víc než 6 milionů Kč) do určitého data, nebo zemře,“ uvedla Candice s tím, že v tu chvíli ale alespoň věděli, že je v pořádku.

Andrew se nakonec ze zajetí dostal spolu s dalšími vojáky díky výměně vězňů, kterou zorganizovala Saúdská Arábie a bývalý majitel klubu Chelsea Roman Abramovič. Ačkoliv si během dobrovolné mise na Ukrajině zažil peklo, prý nelituje, že šel bojovat, a chce se na frontu vrátit. „Jsem rád, že jsem tam jel, byla to správná věc a ničeho nelituji. Pořád chci jet zpátky a bojovat,“ řekl. Prý chce Ukrajině pomoci, jak jen může.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Dobrovolník Paul Urey (†45) odjel na Ukrajinu jako humanitární pracovník, což ho stálo život. V dubnu ho Rusové zajali v Záporoží a odvedli ho do zajateckého tábora, kde zemřel. Se svým spoluvězněm Dylanem Healym (22) tehdy uzavřel dohodu, že pokud jeden z nich zemře, ten druhý dá vědět jeho blízkým. „Já a Paul jsme si slíbili, že pokud se cokoliv stane, řekneme to rodině toho druhého. Řekl: Ať má rodina ví, že je miluju, že na ně myslím každý den,“ pronesl poslední slova dobrovolníka pro výše zmíněný deník s tím, že si myslel, že v táboře zemřou oba dva. „Zoufale si přál vrátit se domů a vidět vás,“ dodal Dylan rodině zesnulého Paula.

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa