Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Téměř hluchý a slepý pejsek dojal Ukrajinu: Krym hledal rodinu v troskách, všechny zabila ruská raketa

Autor: pma - 
1. října 2022
05:00

Rusko ve čtvrtek seslalo na ukrajinské město Dněpro raketový útok, který měl být mířen na „důležitý vojenský cíl“. Jenže jedna z raket zničila rodinný dům, v jehož sutinách zahynula babička Alla se svou dcerou Natašou a vnoučaty Vasylou (12) a Ivanem (8). Zemřel i malý pejsek Jack. Jediný, kdo přežil, byl druhý starší pes jménem Krym. Sociální sítě obletěly dojemné fotografie, na kterých zvíře smutně sedí mezi troskami domu a hledá své milované páníčky.

Ukrajinské město Dnipro během tohoto týdne začalo Rusko znovu bombardovat. Podle čtvrtečních zpráv v následku odstřelování zemřeli ve městě čtyři lidé, dva dospělý a dvě děti.

Zprávu na twitteru potvrdil i bývalý náměstek a současný poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Ti lidé se doslova vypařili. Babička Alla, matka Nataša, dvanáctiletá dcera Vasylysa, osmiletý syn Ivan a jejich malý pes Jack. Raketa zasáhla jejich dům a jejich ostatky byly i na střechách sousedů,“ citoval starostu Dněpru Geraščenko.

Po domě zůstal jen kráter v zemi 

„Záchranáři našli na místě raketového útoku už jen části jednoho dětského těla. V tuto chvíli si noční nepřátelský útok vyžádal čtyři životy,“ uvedl  šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Na fotografii, kterou na twitteru zveřejnilo ukrajinské Ministerstvo obrany, lze vidět, že raketový útok dům zcela srovnal se zemí a po budově zůstal jen kráter.

Sociální sítě obletělo video staršího pejska, který zmateně hledá své páníčky v troskách domu. Zvíře má navíc údajně problémy se zrakem a sluchem. Když se tak záchranáři snažili pejska z trosek vylákat, vůbec nereagoval a jen smutně koukal na neštěstí kolem sebe.

Fotografie osiřelého psa obletěla celý svět

V ruině domu vydržel až do druhého dne, kdy byl dobrovolníky převezen na veterinu. Fotografie věrného psího přítele se stala na sociálních sítích hojně sdílenou. „To je hrozně smutné. Nedokážu si představit, co teď ten chlupáč prožívá. V jediném okamžiku přišel o všechno, co v životě měl,“ napsala jedna z uživatelek sociálních sítí. „Bože, dívat se na tuhle fotku tolik bolí,“ vyjádřil své emoce další člověk.

Snímek osiřelého pejska dokonce jeden z ukrajinských umělců překreslil a domaloval ke zvířeti duše jeho zemřelých páníčků. Celý příběh má ale ještě smutnější dohru. Osudného dne, kdy Rusko vypálilo na dům raketu, se za rodinou z války vracel otec. „Jejich táta přišel domů z fronty právě toho dne, kdy dům srovnali se zemí. Na vlastní oči viděl, co zbylo z jeho domova a rodiny,“ doplnil tragédii Geraščenko.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Video  Výhružky jadernými zbraněmi, chystá Putin anexi? Sebevražda producenta a kontroly na hranicích  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa