Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nejsme potrava pro děla!“ Část zatčených Rusů po protestech proti mobilizaci posílají přímo na frontu

Aktualizováno -
25. září 2022
22:34
Autor: tsv, ČTK - 
25. září 2022
16:19

Ruští policisté pozatýkali od vyhlášení mobilizace stovky  až tisícecivilistů protestujících proti kroku, který vyhlásil prezident Vladimir Putin. K protestům došlo napříč desítkami měst federace, podle informací zahraničních novinářů byli následně někteří ze zatčených rovnou odváženi do výcvikových center spolu s povolanými. A zamířili rovnou na frontu!

Jen za sobotu bylo ve 32 ruských městech pozatýkáno 724 účastníků nelegálních demonstrací, informoval server BBC. Během protestů zadržela policie tento týden více než tisíc lidí. „Nejsme potrava pro děla!“ křičela jedna ze zúčastněných, zatímco jí strážník připevňoval pouta.

„Nechci jít do války za Putina,“ řekl novinářům dotazovaný demonstrant z Petrohradu. Proti mobilizaci se vyslovila i 70letá Natalja Dubovová. Invazi na Ukrajinu nepodporuje a „bojí se o mladé lidi“, kterým hrozí odjezd na frontu, uvedla.

Některým ze zatčených účastníků protestů byly na místě předány povolávací papíry. Kreml své jednání obhajoval tím, že „to není v rozporu se zákonem“.

Putin kromě mobilizace podepsal dekret, který stanovuje tvrdé tresty pro všechny vojáky, kteří se vzdají, pokusí se o útěk z armády, nebo odmítnou bojovat. Takovým hrozí odnětí svobody až na deset let. Prezident dále schválil, aby každý cizinec, který se rozhodne bojovat za ruskou armádu a upíše se jí minimálně na jeden rok, automaticky získal ruské občanství.

Střety v Dagestánu

V neděli se policie střetla s odpůrci mobilizace v Dagestánu na jihu Ruska. Podle Reuters je hněv veřejnosti k mobilizaci zřejmě obzvláště silný právě v chudých regionech obývaných etnickými menšinami, jako je právě Dagestán.

Desítky videí zveřejněných na sociálních sítích ukazují střety s policií v Machačkale, hlavním městě této ruské autonomní republiky na pobřeží Kaspického moře. Protestující na nich volali „ne válce“. Na jednom snímku byla zachycena skupina žen bránících v pohybu policistovi, další ukazovaly násilné střety, včetně zatýkání demonstrantů.

Organizace na ochranu lidských práv OVD-Info monitorující policejní zásahy uvedla, že je znepokojena záběry - jak to nazvala - velmi tvrdého zatýkání, které přišly z Machačkaly. Podle ní bylo po celém Rusku v uplynulých dnech zatčeno na protestech proti mobilizaci více než 2000 lidí, převážně ve velkých městech.

Další incident, který donutil policii varovně střílet do vzduchu, se odehrál na silnici z Machačkaly do Chasavjurtu. Desítky protestujících tam zablokovaly hlavní silnici na protest proti odvodovým komisařům, kteří podle nich povolali k vojenské službě více než 100 mužů z jediné osmitisícové vesnice.

8:05
19. 3. 2024

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
19. 3. 2024

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Kompletní online

Z Dagestánu, převážně muslimského regionu na severním Kavkaze, podle zjištění ruského vydání stanice BBC pocházelo nejméně 301 vojáků, kteří v řadách ruské armády padli na Ukrajině. Je to nejvíce ze všech ruských regionů a více než desetkrát více než z Moskvy, která má přitom pětkrát více obyvatel.

Ve snaze rozptýlit hněv veřejnosti dnes dagestánský lídr Sergej Melikov uvedl, že při mobilizaci v regionu se staly chyby, při nichž byli odvedeni studenti, otcové početných rodin či lidé bez předchozích vojenských zkušeností. Tyto skupiny měly přitom být z mobilizace vyloučeny.

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je riziko pro jeho režim, říká odbornice  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa