Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Důkaz ruských zvěrstev na Ukrajině: Mladíka (†18) vykastrovali!

Autor: rix, ČTK - 
19. září 2022
12:38

Masový hrob objevený u ukrajinského Izjumu vydává stále děsivější případy mučení vojáků nebo civilistů. Jednoho z mladých Ukrajinců Rusové přes smrtí vykastrovali. Odborníci, kteří na místě nálezu pracují, budou potřebovat psychologickou pomoc. 

O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala ve čtvrtek místní policie i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Většina těl patří civilistům a mnoho z nich nese stopy mučení. Jednou z obětí brutálního ruského řádění byl i teprve osmnáctiletý Ukrajinec.

O zcela nelidském zacházení informovala na twitteru francouzská novinářka Emmanuelle Chazeová. Ta byla během exhumace umučených těl přímo na místě. „Ty ostatky na obrázku patří osmnáctiletému muži,“ uvedla. 

Reportérka na místě popsala děsivá zranění mladého muže. „Jeho varlata jsou rozdrcená a vnitřní strany stehen nesou stopy po mučení,“ popsala Chazeová s tím, že mu Rusové svázali obě ruce a zřejmě utrpěl ránu ostrým předmětem do hlavy. 

Pracovníci, kteří na místě těla exhumují, jsou v šoku. Prý budou po práci potřebovat psychologickou podporu. „Když jsem chtěla mluvit s důstojníkem z prokuratury, oběma nám tekly slzy a zírali jsme na sebe v tichosti a naprostém šoku,“ popsala novinářka. 

„Na exhumacích se podílí velké množství lidí. Vykopávají pohřbené, kteří jsou, když je to možné, ihned identifikováni. Všechna těla jsou následně posílána do Charkova,“ uvedl starosta Marčenko. Tyto práce podle něj nejspíš potrvají další dva týdny, protože hrobů je velké množství. „Nové jsme zatím neobjevili, ale máme informace, že existují, takže se po nich pátrá,“ dodal.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa