Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podivná úmrtí ruských oligarchů: Zbavuje se režim nepohodlných kritiků?

  • Autor: rix,ČTK,amb - 
    Aktualizováno -
    18. 12. 2022
    17:35
    2. 9. 2022
    05:00

    Ruskem stále častěji otřásají podivná úmrtí tamních oligarchů. Ta se začala množit od doby, co prezident Vladimir Putin 24. února zahájil invazi na Ukrajinu. Mnozí mluví o tom, že ruský režim záměrně odstraňuje nepohodlné osoby. Jurij Voronov, Alexander Subbotin, Vasilij Mělnikov, naposledy Dmitrij Zelenov a další ruští podnikatelé zemřeli za velmi záhadných okolností. 

  • 1.Dmitrij Zelenov

    Zatím posledním boháčem, který zemřel za záhadných okolností, je Dmitrij Zelenov. V jednom z domů v Antibes na Azurovém pobřeží přepadl přes zábradlí. Oligarcha měl tvrdě vystupovat proti ruské invazi na Ukrajinu. 

    Zelenovovi byla po pádu poskytnuta první pomoc a lékaři ho převezli na jednotku intenzivní péče. Tam však i přes včasnou pomoc zemřel. Jak uvedl web italy24, oligarcha byl bývalým majitelem obří developerské společnosti Donstroj. 

    Podle jednoho z telegramových účtu měl mít již dříve Zelenov problémy se zdravím, konkrétně se srdcem. Před tragickou smrtí byl na večeři u kamarádů, kde se mu ale udělalo špatně a u východu přepadl přes zábradlí. Při nehodě se smrtelně zranil. 

    Jeho bývalá firma Donstroj jako první začala stavět výškové obytné komplexy v Moskvě. Několik let byl Zelenov na seznamu ruských miliardářů Forbes, ale po finanční krizi v roce 2008 byl se svou partnerkou nucen vzdát se společnosti kvůli dluhům.

  • 2.Vjačeslav Tarana

    V Monaku vyšetřují úmrtí Vjačeslava Tarana. Oligarcha a obchodník s kryptoměnami zemřel poté, co se s ním zřítil vrtulník poblíž letoviska Villefranche-sur-Mer. V době nehody přitom panovaly na místě skvělé podmínky. 

    Taran byl velmi úspěšný offshore specialista, který posledních deset let žil v Monaku. Zbyla po něm nejen manželka Olga, ale také tři malé děti. 

    Úřady vyšetřují úmrtí ruského boháče Vjačeslava Tarana. Úřady vyšetřují úmrtí ruského boháče Vjačeslava Tarana. | Profimedia

    V samotném Monaku vyvolala smrt boháče vlnu smutku. Rus byl mezi ostatními oblíbený. Taran byl známý a vysoce uznávaný obchodník. „Každý, kdo měl to štěstí, že ho znal, ho popisoval jako dobrosrdečného, ​​zdvořilého a pokorného,“ uvedla společnost Libertex Group, kterou Taran spoluzakládal. 

  • 3.Anatolij Geraščenko (†73)

    V létě zemřel bývalý šéf Moskevského leteckého institutu Geraščenko, prý spadl z velké výšky ze schodů, dokonce z několika poschodí. Na institutu pracoval jako poradce rektora. 

    Moskevský letecký vědec Anatolij Geraščenko zemřel za podivných okolností. Moskevský letecký vědec Anatolij Geraščenko zemřel za podivných okolností. | Not supplied / WillWest News / Profimedia

  • 4.Vladimir Sungorkin (†68)

    Sungorkin plnil funkci šéfredaktora státního listu Pravda. Měl dostat mrtvici a udusit se, když jel na služební cestu. U toho byl kolega Leonid Zacharov, kterému Sungorkin údajně navrhl, že si na hezkém místě odpočinou a dají si oběd.

    „O tři minuty později se Vladimír Nikolajevič začal dusit. Vzali jsme ho na čerstvý vzduch. Už byl v bezvědomí,“ řekl Zacharov.

    Během ní ctěl sbírat materiály pro knihu o ruském geografovi Vladimirovi Arseňjevovi. Sungorkin byl považovaný za Putinova spojence, Kreml jeho smrt okomentoval jako „velkou ztrátu pro ruskou žurnalistiku“.

    Po ruské invazi na Ukrajinu Evropská komise na Sungorkina, který patřil mezi elity ruského veřejného života, uvalila sankce.

    Další podivná smrt mezi Putinovými spojenci: Šéfredaktor Pravdy Sungorkin (†68) měl mrtvici Další podivná smrt mezi Putinovými spojenci: Šéfredaktor Pravdy Sungorkin (†68) měl mrtvici | Profimedia.cz

  • 5.Ivan Pečorin (†39)

    Pečorin byl ruský podnikatel a nejvyšší manažer Korporace pro rozvoj Dálného východu a Arktidy. Podle RIA Novosti se 10. září 2022 utopil, protože u Vladivostoku spadl z jachty, když na lodi odpočíval. Loď plnou rychlostí pokračovala v jízdě.  

    Pečorinovo tělo o dva dny později našli u vesnice Beregevoe. Předtím se ve Vladivostoku zúčastnil Východního ekonomického fóra, které probíhalo o 5. do 8. září. 

    Smrt Pečorina byla pro korporaci druhou ranou poté, co v únoru zemřel její generální ředitel Igor Nosov. 

    Rus Ivan Pečorin zemřel za záhadných okolností. Vypadl z lodi. Rus Ivan Pečorin zemřel za záhadných okolností. Vypadl z lodi. | erdc.ru

  • 6.Ravil Maganov (†67)

    Hned na začátku září došlo také k úmrtí šéfa představenstva Lukoilu Ravila Maganova. Boháč vypadl z okna šestého patra nemocnice. Muž, který dříve dostal státní vyznamenání od Vladimira Putina, byl na místě mrtvý.

    „K incidentu došlo kolem 07:00 moskevského času v Ústřední klinické nemocnici na ulici maršála Timošenka. Muž vypadl z okna v šestém patře a na následky zranění zemřel,“ informovala ruská zpravodajská agentura TASS

    S tím odporovalo tvrzení Lukoilu, podle kterého Maganov podlehl vážné nemoci. 

    Maganov byl od roku 2020 předsedou představenstva ropného gigantu Lukoil. Předtím působil ve společnosti jako výkonný viceprezident. Od svého příchodu do společnosti na počátku 90. let zastával vedoucí funkce. Byl také vyznamenán ruským prezidentem Vladimirem Putinem, informoval deník Mirror

    Ravil Maganov. Ravil Maganov. | Profimedia

  • 7.Jurij Voronov (†61)

    Podnikatel Jurij Voronov byl nalezen zastřelen v bazénu u svého sídla na luxusním předměstí Petrohradu. Magnát měl logistickou a dopravní společnost s kontraktem s plynárenským gigantem Gazprom. Podle zdrojů tisku měl Voronov střelnou ránu na hlavě. 

    Tělo podnikatele bylo objeveno okolo druhé hodiny odpoledne tamního času. Nalezen byl v bazénu, vedle byla objevena ruční zbraň Grand Power slovenské výroby. Kromě zbraně se našly i použité náboje, ty byly na dně bazénu. Případem se zabývá ruský investigativní výbor, prozatím jeho smrt šetří jako „spor s obchodním partnerem“.

    Jeho manželka vypověděla, že se Voronov domníval, že byl podveden a přišel o dost peněz kvůli „nepoctivým partnerům“. Nicméně v předměstí kolují zvěsti, že se šíří počet vražd maskovaných jako sebevražda.

    Jurij Voronov. Jurij Voronov. | reprofoto/twitter

  • 8.Vladislav Avajev (†50)

    Policie v Moskvě řešila případ okolo bývalého viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva, kterého našli zastřeleného. Kromě něho vyšetřovatelé objevili v jeho bytě také těla jeho manželky Jeleny a třináctileté dcery. 

    Těla Avajeva a jeho rodiny objevili příbuzní 18. dubna, kteří na místo zavolali policii a kteří vypověděli, že se opakovaně pokoušeli s Avajevem spojit. Když se jim to nedařilo, začali se o ně bát a vyrazili do jejich bytu. 

    Avajev byl prominentním podnikatelem. Kromě postu viceprezidenta ruské Gazprombanky působil také pro prezidentskou kancelář či Státní dumu a další finanční orgány vlády. Byl to vrcholový manažer, který zasedal rovněž ve správní radě Ústředního sportovního klubu, co se soukromého podnikání týče, byl například také generálním ředitelem výzkumné společnosti RTK, která se zabývá vědeckým výzkumem a vývojem v oblasti přírodních a technických věd, či zakladatelem stavební společnosti CARBONICS LLC.

    Vladislav Avajev  (†50) Vladislav Avajev (†50) | reprofoto Twitter

  • 9.Alexander Subbotin (†43)

    Za velmi záhadných okolností také zemřel ruský miliardář a bývalý topmanažer ropného gigantu Lukoil Alexander Subbotin. Dojít k tomu mělo po sezení se soukromým šamanem v ruském městě Mytišči, kde si prý objednal alternativní léčbu nepříjemné kocoviny.

    „Přišel za nimi vyléčit si kocovinu. Najednou se mu ale neudělalo dobře, začalo ho bolet srdce,“ citoval z Telegramu deník Ukraine Today. Šaman prý ani po zjevných závažných problémech ani nezavolal sanitku, čímž oligarchův osud zpečetil. 

    „Dal mu Corvadol a podnikatele uspal ve sklepě. Tam muž zemřel,“ uvádí portál o smrti Alexandra, bývalého člena představenstva společnosti Lukoil Trading House LLC a bratra Valerije Subbotina, bývalého viceprezidenta společnosti.

    Alexander Subbotin. Alexander Subbotin. | Twitter: Аслан

  • 10.Jevgenij Palant (†47)

    Mnoho otázek vyvolala smrt ruského miliardáře Jevgenije Palanta a jeho manželky. Nahá těla Jevgenije a Olgy Palantových našla jejich dvacetiletá dcera. Obrázek to musel být šokující. Oba zemřeli na bodná poranění. Není přitom jasné, jak k děsivému mordu došlo. Jedni tvrdí, že šlo o vraždu a následnou sebevraždu. To ale vyvrátil jejich dobrý kamarád. 

    S verzí, že by jeden zavraždil druhého, absolutně nesouhlasí. „Takové zvěsti akorát způsobují zmatek,“ zlobil se. „V jejich vztahu to bylo jen samé dobro,“ vysvětlil zdrcený kamarád. Dokonce jim prý prospělo období koronaviru. „Bylo to jejich nejšťastnější období, byli spolu čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu,“ svěřil se podle deníku Mirror

    Olgu (†50) a Jevgenije (†47) našla bez známek života jejich dcera. Olgu (†50) a Jevgenije (†47) našla bez známek života jejich dcera. | Profimedia

  • 11.Vasilij Mělnikov (†43)

    Dalším mrtvým oligarchou se stal ruský miliardář Vasilij Mělnikov. Ten působil jako majitel společnosti s farmaceutickým a drogistickým zbožím Medstom. Podle dostupných informací byl miliardář ve svém bytě v Nižném Novgorodu brutálně ubodán. Smrti neunikla ani jeho manželka Galina (†41) a dvě malé děti (†4 a †10 let).

    Těla našla 23. března vyděšená chůva. Všechny oběti měly na těle bodná smrtelná zranění. Na sociálních sítích se koncem března objevily spekulace, že miliardář měl sebevražedné sklony, a tak mohl sebe i svou rodinu zabít sám. Podle mnohých je ale pravděpodobnější varianta, že se jednalo o nájemnou vraždu. To ruská policie nepotvrdila a případ dále vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nekomentovala.

    Vasilij Mělnikov (†43) Vasilij Mělnikov (†43) | reprofoto Twitter

  • 12.Alexandr Ťuljakov (†61)

    K další smrti ruského magnáta došlo den po začátku války na Ukrajině, tedy 25. února. Toho dne našla Alexandra Ťuljakova jeho bývalá manželka, která ihned zavolala policii. Jeho smrt halí tajemství. Ač magnáta našla jeho žena oběšeného, podle některých se nemuselo jednat o sebevraždu.

    Ťuljakov působil jako finanční ředitel energetické společnosti Gazprom. Ve firmě pracoval přes deset let. Než se stal finančním ředitelem, byl náměstkem generálního ředitele regionálního centra pro firemní bezpečnost.

    Dle dopisu, který kriminalisté objevili nedaleko těla, soudí, že se stejně jako v případě Shulmana jednalo o sebevraždu. Nezávislý ruský web Novaja gazeta však napsal, že Ťuljakov byl ve vesnici Leninsk-Kuzněckij viděn večer před svou smrtí velmi zbit. Ruští kriminalisté však smrt Shulmana ani Ťuljakova blíže nekomentovali.

    Alexandr Ťuljakov (†61) Alexandr Ťuljakov (†61) | reprofoto Twitter

  • 13.Galerie

Video se připravuje ...
Další videa