Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Životní minimum se zvýší na 4620 Kč. 6000 Kč pro důchodce vláda odmítla a řešila i uprchlíky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. června 2022
22:29
Autor: ČTK, simao - 
29. června 2022
08:49

Životní minimum se od července zvýší o 8,8 procent, rozhodla ve středu vláda. Informoval o tom po jejím jednání vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Životní minimum vzroste z 4250 na 4620 Kč, existenční z 2740 na 2980 Kč.Vláda řešila i nadcházející české předsednictví Radě EU a také situaci kolem uprchlíků z Ukrajiny, jejich ubytování i přemisťování. Vláda vedle toho odmítla jednorázový příspěvek 6000 Kč důchodcům, jak ho navrhovali poslanci ANO.

Co schválila vláda

  • Životní minimum se od července zvýší z 4250 na 4620 korun, tedy o 8,8 procenta. 
  • Jednorázový příspěvek důchodcům 6000 korun, jak ho navrhli poslanci opozičního ANO, vláda na dnešním zasedání odmítla.
  • Krajská asistenční centra pro pomoc ukrajinským uprchlíkům budou i v červenci fungovat v nezměněné podobě. Budou v nich nadále asistovat hasiči i policisté.
  • Od 1. července bude i nadále fungovat systém ubytování uprchlíků tak, jak doposud, vláda usnesení prodloužila pravidla pro vyčleňování ubytovacích kapacit ústředními správními úřady.
  • Solidární příspěvek za ubytování uprchlíků bude od července 5000 až 15 000 Kč za byt na měsíc, za pokoj do 9000 Kč.
  • Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala dnes vláda dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Do funkce nastoupí od začátku července
  • Ovoce a zelenina, které dostávají děti v českých školách zdarma v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebude od příštího školního roku balené v plastových obalech.
  • K návrhu na uzákonění možnosti uzavírání manželství i mezi lidmi stejného pohlaví vláda na dnešním zasedání zaujala neutrální stanovisko.

Rakušan: Zahájíme předsednictví důstojně

Vláda dnes řešila i blížíce předsednictví Radě EU. Zahájeno bude v pátek na zasedání v Litomyšli. „Pokusíme se důstojně zahájit naše předsednictví,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan. „My plně doufáme, že to naše předsednictví po tom francouzském se nám povede důstojně přebrat a ČR bude zemí, na kterou čeká spousta obrovitánských výzev, nejenom na té domácí politické scéně, ale i na té evropské,“ poznamenal Rakušan.

„Já bych za Vládu ČR chtěl říci, že jsme připraveni, máme prodiskutovány naše priority a jsme připraveni to předsednictví zvládnout velmi důstojně,“ dodal Rakušan.

Zvýšení životního minima od července

Životní minimum se od července zvýší z 4250 na 4620 korun, tedy o 8,8 procenta. Stejně se upraví minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Existenční minimum se zvýší z 2740 na 2980 korun. Důvodem je zdražování.

Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Po zvýšení například víc rodin než teď dosáhne na přídavky na děti či na porodné. Zvýší se i příspěvky pro pěstouny z řad příbuzných. Roli minimum hraje pro přiznání zvýšení příspěvku na péči či pro stanovení výše dávek mimořádné okamžité pomoci. Vyšší by měla být také částka nezabavitelného minima u dlužníků. Od minima se případně odvozují i alimenty.

Chystají v budoucnu valorizaci

Ministerstvo práce přitom chystá další novinku - připraví v příštím roce návrh automatické valorizace životního minima. Plánuje ji pak zavést od roku 2024.

„Pokud jde o automatické valorizační mechanismy, počítali jsme v legislativním plánu prací našeho resortu, že bychom tyto změny připravili v roce 2023. Není to tak jednoduché, aby se to napsalo (návrh) za dva měsíce. Musíme promyslet, na které ukazatele budeme schopni potom odkazovat při automatické valorizaci. Počítáme s tím, že bychom tyto věci aplikovali od roku 2024,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka na tiskovce.

Příspěvek 6000 Kč pro důchodce odmítli

Váda odmítla jednorázový příspěvek důchodcům 6000 Kč, jak jej navrhli poslanci ANO. Podle podkladů pro jednání kabinetu je návrh rozpočtově nezodpovědný. Penzisté by měli peníze dostat podle předlohy vesměs v září. Zákonodárci předlohu do té doby s největší pravděpodobností neprojednají.

„Jednorázový příspěvek důchodci nepatří mezi nástroje odpovědné rozpočtové politiky, zejména pak v současné době vysoké inflace, kdy by jeho schválení představovalo další inflační impulz,“ stálo v předběžném stanovisku.

Zatímco předkladatelé odhadli rozpočtové náklady na zhruba 6,4 miliardy korun, podle podkladů pro kabinet by činily přibližně 18 miliard korun. „Rozpočtové dopady jsou mimo současné možnosti státního rozpočtu,“ stojí v materiálech.

„Návrh má za cíl primárně reagovat na dramaticky narůstající ceny energií, potravin, léků a zdravotnických pomůcek,“ uvedli předkladatelé návrhu v důvodové zprávě. Minulá vláda ANO a ČSSD podobně přispěla seniorům v covidovém roce 2020 před krajskými volbami. Důchodci tehdy dostali jednorázově 5000 korun před Vánocemi, mluvilo se o rouškovném.

Současná koaliční vláda prosadila tento měsíc jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let rodinám s hrubými příjmy do milionu korun. Peníze budou lidé dostávat od srpna. Rozpočtové náklady budou činit zhruba 7,8 miliardy korun, návrh dnes podepsal i prezident Zeman.

Kabinet nyní v případě návrhu ANO podle podkladů poukázal na to, že penzisté jsou skupinou lidí s nejsilnější zákonnou ochranou proti dopadům růstu cen.

Důchody se letos v souvislosti s vyšší inflací zvýší hned třikrát. Starobní penze vzrostla při pravidelné lednové valorizaci v průměru o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu. Červnová mimořádná valorizace znamenala zvýšení průměrné starobní penze 1017 korun, v září to bude o 799 korun.

Přemisťování uprchlíků

Ohledně uprchlíků z Ukrajiny Rakušan věří tomu, že se vládě během léta podaří dobrovolně přesunout tisíce uprchlíků z nejvytíženějších regionů do jiných částí České republiky.

Strategická skupina předloží vládě ke schválení některé motivační prostředky pro přemístění uprchlíků z nejvytíženějších regionů. „Diskutuje se o finančních pobídkách, pomoci jednotlivým městům a obcím,“ poznamenal Rakušan. Přirozenou motivací podle něj jsou zápisy do škol a školek.

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Kabinet v posledních týdnech prosadil několik novel zvláštních zákonů k migrační krizi, které umožní potřebná opatření uplatňovat i po konci nouzového stavu. Ministerstva a další úřady budou moci například nadále vyčleňovat budovy pro ubytování uprchlíků. Kraje mají s obcemi nadále zajišťovat běžencům nouzová přístřeší a bydlení.

Podpora pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, by se měla od července lišit v případě pokoje a celého bytu. Za ubytování v pokoji by stát poskytoval 3000 korun na osobu a měsíc, ale nejvýš 9000 korun. Za celý byt by pak dávka mohla měsíčně činit 5000 až 15 000 korun podle počtu ubytovaných.

Práci našlo přes 82 500 uprchlíků

Práci v Česku si našlo přes 82 500 uprchlíků z Ukrajiny, začali tak přispívat do sociálního systému a platit daně, řekl ministr práce Jurečka.  

„K dnešnímu ránu je pozitivní informace o tom, že 82.541 příchozích válečných uprchlíků z Ukrajiny si našlo práci v České republice. To číslo nám každý týden roste. Tito lidé pracují a zároveň přispívají svou aktivitou a svými odvody k tomu, že je to příspěvek do společného rozpočtu nás všech,“ uvedl Jurečka.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Válka na Ukrajině: Dívka trénuje balet v krytu poblíž Charkova (18.3.2024)
20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024) Válka na Ukrajině: Vyšetřování válečných zločinů v Charkově pomocí úlomků a střepin ze zbraní (18.3.2024)
Zobrazit celý online

Ministerstvo vnitra vydalo uprchlíkům dosud přes 384 700 víz k ochraně. Téměř dvě pětiny z nich dostaly děti. Ženy tvoří 72 procent dospělých. Cizinecké policii se nahlásilo 322 900 příchozích. S vízem k ochraně mohou lidé získat práci volně bez překážek, povolení nepotřebují.

Většina volných pozic, které eviduje úřad práce, je pro lidi s nízkou kvalifikací. Experti doporučují, aby se ČR co nejvíce snažila využít vzdělání a dovednosti příchozích. Pro uplatnění na odbornějších postech je však potřeba znalost češtiny. Ministerstvo školství zveřejnilo požadavky na podobu jazykových kurzů pro uprchlíky. Provozovatelé mohou vzdělávání připravit a žádat o akreditaci. Jazykovou přípravu pak uhradí úřady práce, využijí k tomu evropské peníze na podporu zaměstnanosti.

Místo Řehky nastoupí Kintr

Vláda dnes také rozhodla o novém šéfovi NÚKIB - Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Vláda vzala na vědomí rezignaci Karla Řehky k 20. červnu v souvislosti s jeho jmenováním náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a na jeho místo od 1. července jmenovala Lukáše Kintra,“ uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě.

Kintr nastoupil v roce 2015 do úřadu jako auditor ještě před oficiálním vznikem NUKIB, od září 2021 tam působil jako náměstek pro řízení Národního centra hypernetické bezpečnosti.

Nový šéf NÚKIB Lukáš Kintr Nový šéf NÚKIB Lukáš Kintr | NÚKIB

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 1. července 2022 13:14 )

11Karel11...asi máte něco jako horečku, není mi znám podobný výrok na toto téma...asi syndrom dnešní doby, lhát

11kareI11 ( 30. června 2022 16:11 )

Zvláštní. Když se rozhodovalo o příspěvku 5000 pro rodiny s dětmi a rozhodlo se že ano, brblala jste také. Na mně to působí dojmem, že vy budete nespokojená ať udělá tahle vláda cokoli, protože to udělala ona.

e.lesanova ( 30. června 2022 14:47 )

6 tisíc pro důchodce se nenašlo ?? Kolik že miliard už jsme investovali do UA ?? U voleb to dopadne jak má a tihle neschopní politici konečně půjdou od válu Seniorská základna je totiž jaksi volebně nezanedbatelná, víme?? Zvýšení životního minima je rovněž fraška...na dvě kila ovoce nebo kilo masa? Tím si nikoho "nekoupíte", Jurečko

SPOLU do kanálu ( 30. června 2022 07:13 )

Vláda nenáviděného žvanila Fialy už mele z posledního. Loupeživá krejčířova firma STAN ji zatím drží nad vodou. A Pekarová lidem vzkazuje, že si žili nad poměry a sama se topí v luxusu za státní peníze. Tohle špatně skončí.

lepabrena ( 30. června 2022 06:33 )

Je vidět, že vládu zajímají jen ukrajinští uprchlíci. Dokonce zvýšila príspěvek na bydlení pro Ukrajince na 15 000 za bydlení a na živobytí 5000 Kč stejně na dospělého i na dítě. V Německu již ukrajinští běženci tuto pomoc nedostávají. Pokud si už nenašli práci, jsou vedeni jako nezaměstnaní. Pro matky s dětmi má Německo jesle od 10. měsíce věku dítěte a dále školky a školní kluby zdarma. V sousedním Rakousku sice dostávají dospělí běženci měsíčně 200 euro, což je ekvivalent 5000 Kč, ale na dítě jen polovinu-96 eur a mnohem nižší částky na bydlení než ČR dává Ukrajincům. A samozřejmě běženci musejí být hlášeni na Úřadě práce jako uchazeči o zaměstnání. Proč nemají v ČR občané ČR stejné podmínky jako ukrajinští běženci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa