Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové jdou po krku spisovateli známému i v Česku: Gluchovskij kritizoval válku a armádu

Autor: ČTK - 
7. června 2022
14:31

Ruské úřady vyhlásily pátrání po spisovateli Dmitriji Gluchovském, známém i v Česku a na Slovensku. Důvod neupřesnily, ale podle médií jde nejspíše o diskreditaci ruské armády, tedy o kritiku války Ruska proti Ukrajině, která začala 24. února. Za „lživé zprávy“ o ruské armádě nově v Rusku hrozí až 15 let vězení.

Jméno autora románu Metro 2033, přeloženého do 37 jazyků, nyní figuruje v databázi hledaných osob ministerstva vnitra, uvedla agentura Interfax. Po Gluchovském se pátrá v rámci vyšetřování trestního případu. Konkrétní paragraf ministerstvo neuvedlo.

Server MR-7.ru připomněl, že po ruském vpádu na Ukrajinu spisovatel napsal v aplikaci Telegram, že „ve všech propagandistických médiích se rozpoutala lidojedská hysterie zaměřená právě na to, aby písmeno Z vyřízla do lebky každého Rusa“.

Písmena Z a V namalovaná na vojenské technice používají ruské jednotky operující na Ukrajině jako rozpoznávací znaky.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Gluchovskij se v květnu 2016 zúčastnil v Praze veletrhu Svět knihy, na kterém představil svou knihu Metro 2035. ČTK tehdy řekl, že závěrečný díl sci-fi trilogie, který navazuje na předchozí Metro 2033 a Metro 2034, je metaforou života v Rusku na ruinách Sovětského svazu. V knize lidé žijí v moskevském metru, protože celý svět je zničený jadernou válkou. „Metro 2035 je metaforou národa žijícího v bunkru. Kniha mimo jiné klade otázky, proč svůj smysl života vidíme jen v boji a proč tak lehce věříme lžím a propagandě,“ řekl ČTK Gluchovskij. „Nenazval bych to diktaturou, ale zemí zlodějů, kde stát prorostl se zločinem a vše je pod kontrolou,“ řekl o tehdejších poměrech v Rusku. Domníval se, že Vladimir Putin pravděpodobně zůstane v čele státu, dokud nezemře stářím.

Gluchovskij čtyři a půl roku strávil v Jeruzalémě, kde vystudoval mezinárodní vztahy. Pracoval jako televizní a rozhlasový reportér v Německu a ve Francii a jako válečný korespondent v Izraeli a Abcházii. Fenomén Metro se zrodil záhy po vydání prvního dílu, za nějž získal evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 za nejlepší literární debut. Na motivy románů Metro 2033 a Metro 2034 vznikly úspěšné počítačové hry.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa