Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Netradiční evakuace před ruskými bombami: Dobrovolníci odvezli z Oděsy 9 lvů

Autor: The Guardian, mav - 
10. června 2022
18:02

Tři náklaďáky, třináct dobrovolníků, devět lvů, ozbrojení policisté – a také plán B kvůli zničenému mostu a strach z ruského bombardování. Ze soukromé zoo v Oděse tým zachránců zvířat odvezl smečku lvů, kteří by jinak nemuseli přežít. Ať už kvůli ruským útokům, nebo prostě hlady, píše deník The Guardian.

Tým zachránců se setkal o půlnoci na parkovišti hotelu v rumunském městě Suceava, pár desítek kilometrů od hranic s Ukrajinou a Moldavskem. Tak trochu jako v nějakém kriminálním filmu. „Ale to bylo poprvé, co se nás 13 potkalo,“ popisuje Lionel de Lange, vedoucí operace, pro Guardian.

Komplikaci řešili už dopředu. Na plánované trase byl bombardován most, museli naplánovat alternativu. A drama pokračovalo: „Pět minut po odjezdu se nám rozbilo první vozidlo,“ popsal vedoucí výpravy.

Jejich cílem byla soukromá zoo Biopark Oděsa, nějakých osm hodin jízdy. Smečce lvů tam docházely zásoby žrádla, provozovatel nemá peníze. A i když obavy z ruského vylodění v posledních týdnech polevily, ostřelování dalekonosnými raketami pořád není žádnou vzácností. Jedna dopadla tři kilometry od zoo. Vedení se tak s de Langem domluvilo na lví evakuaci.

De Lange pochází z Jižní Afriky, roku 2014 se však přiženil na Ukrajinu. A zvířata zachraňoval z nevhodných a nebezpečných podmínek už řadu let – lvy, medvědy, vlky… Ale provádět to nyní ve strachu z ruských raket, schopných doletět daleko za frontové linie, znamenalo docela nové výzvy.

„Ve válečné zóně jsem předtím byl už třikrát; donutí vás to k opatrnosti, obezřetnosti, ale nejsem žádný hrdina. Byl jsem nervózní,“ cituje vedoucího web charity Animals Australia, která na podnik obstarala finance.

„Konflikt na Ukrajině byl devastující pro lidi, ale i pro zvířata. Spousta velkých i malých zvířat tam zůstala,“ vyjádřila se Louise Bonomiová z vedení charity. „Náš tým v Evropě pomáhal Ukrajincům prchajícím se svými mazlíčky na ukrajinské hranici, naši dárci financovali úsilí zachránit opuštěné kočky a psy po Ukrajině. A podpořili jsme hrdinnou misi Lionela de Lange na záchranu těchto nádherných zvířat, která čelila hrozbám války i vyhladovění. Je to tragédie, že to musel být až tento brutální konflikt, co oněm lvům pomůže na svobodu.“

Před dvěma měsíci Animals Australia pomohla z Ukrajiny odvézt lva Simbu a vlka Akylu; čtyři dny putovali do bezpečí v Rumunsku. Pokračovat budou do Jižní Afriky, do rezervace Simbonga Sanctuary. Loni ji tam v provincii Východní Kapsko otevřel právě de Lange s organizací Warriors of Wildlife, s úmyslem odvážet tam lvy trpící v nevyhovujících podmínkách různě na Ukrajině.

Zoo i cirkusy

Na svém webu rezervace uvádí, že už poskytla azyl čtyřem desítkám lvů a jedné tygřici z Ukrajiny. De Lange také zachránil 13 ukrajinských medvědů, kteří trpěli třeba v soukromých menažériích nebo u cirkusáků.

Mnozí majitelé mu vyjdou vstříc a se zařizováním nového domova mu třeba i pomáhají, mimo jiné kvůli nedávnému zpřísnění zákonných podmínek pro držení zvířat. Ne vždy to ale jde hladce. De Lange byl při svých aktivitách na Ukrajině postřelen a také se ho pokusili přejet autem – a to vše, než naplno vypukla válka. Ta dala jeho snahám nový rozměr. A nyní šlo o podstatně rozsáhlejší výpravu: Odvézt naráz čtyři samce a pět samic mezi sedmi měsíci a šesti lety. Největší váží 230 kg.

Původně chtěl de Lange jet jen přes ukrajinsko-rumunskou hranici, kvůli zničenému mostu ale padlo rozhodnutí projet přes Moldavsko. A to znamenalo dodatečné papírování v rámci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) i nová jednání s ukrajinskou a nově i moldavskou policií, aby poskytly eskortu.

„To nebylo pro naši ochranu před Rusy,“ vysvětluje de Lange. Policisté s majáky usnadnili a urychlili konvoji přejezd přes kontrolní stanoviště a hraniční přechody, kde se táhnou dlouhé fronty – a také byli připravení lvy zastřelit, kdyby došlo k nečekaným potížím. „To pro případ, že třeba při autonehodě spadne klec a otevře se. Úřady na hranicích se hodně ptají na bezpečnost. S jedním lvem se to tak neřeší, to už jsem podstoupil, ale z devíti lvů měl každý skutečné obavy,“ dodává vedoucí výpravy.

Veteráni s veterinářkou

V týmu měl hlavně Brity: Partu vojenských veteránů a veterinářku Gemmu Camplingovou. Do Oděsy dorazili ve čtyři odpoledne, to už nemělo smysl nic začínat. Jen uspávání a nakládání lvů zabralo sedm hodin. Zatím jen vybalili psí a kočičí žrádlo, které přivezli pro místní charity. Majitel zoo jim zaplatil nocleh v pětihvězdičkovém hotelu u moře. Na válku v tom luxusu zapomenout nemohli – v devět hodin večer se zhaslo, aby je nemohli zaměřit ruští raketoví dělostřelci. „To bylo zřejmě to nejdivnější. Večeřeli jsme při světle našich mobilů,“ uvedl de Lange.

Další den se dala do práce zvěrolékařka. Jednoho po druhém lvy uspat a prohlédnout. Chlapi je pak přenesli do transportních klecí – a tam zase dostali medikament na probuzení. Až když byly šelmy vzhůru, mohlo se vyrazit.

Dodávka Ford Transit vezla čtyři menší lvy, čtyři větší vezl bývalý vojenský náklaďák, poslední cestovatel jel v přestavěné sanitce. K tomu policejní doprovod – škodovka s majáky.

Cesta samotná proběhla bez komplikací, dohromady operace trvala 72 hodin. „Bylo to celkem snadné – byť jsme byli nervózní, když jsme nevěděli, zda se neoctneme uprostřed raketového úderu. Obtížné ale bylo sehnat dočasný domov pro devět koček,“ přiznává de Lange.

Našel ho ve městě Târgu Mureș na severu Rumunska – v Sedmihradsku. Místní zoo se smečky ujme do konce srpna. Do té doby de Lange věří, že šelmám najde definitivní útočiště v USA, v nějaké velké rezervaci. Zoologické zahrady se mu příčí. „Chci, aby zbytek svých životů prožili jako lvi. Pokud lidé chtějí lvy pozorovat a něco se o nich dozvědět, můžou se podívat na internet,“ uzavírá zachránce.

Video  Zvířata z Ukrajiny čekají v útulku na nové rodiny. Ruslan se bojí, fenky a štěňata chtějí k lidem  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa