Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Druhé stanové městečko má zelenou. Je tu ale jeden háček: V Malešicích kvůli němu vykácí zeleň

Autor: idh - 
28. května 2022
05:00

Druhé pražské stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky vyroste v desáté městské části (MČ), v Malešicích. Poslední překážkou byly vzrostlé náletové dřeviny, jejich likvidaci ale v pátek schválil primátor Zdeněk Hřib (41, Piráti).

Co by MČ trvalo měsíc, může magistrát díky nouzovému stavu schválit obratem. Třeba odstranění porostu na pozemku vlastněném Českou poštou pro účely výstavby tábora. „Má jediný či prvořadý účel, neodkladné řešení migrační vlny,“ uvádí také dokument podepsaný primátorem. Práce tu začnou nejpozději v pondělí, aby už v úterý stálo městečko až pro 150 lidí.

Radnice požaduje náhradu

S ohledem na životní prostředí se krok nezdá starostce Prahy 10 Renatě Chmelové, která je zároveň senátorkou (51, za KDU-ČSL, Piráti, DPD a LES). Úpravy chce hlídat.

„Zaměříme se na to, aby z kácení byly vyloučeny vzrostlé stromy a keře a aby byl přítomen ornitologický dohled. Zároveň budeme požadovat kompenzaci vzniklé ekologické újmy. Za odstraněný porost by měla být následně realizována odpovídající náhradní výsadba, nejlépe pak formou výsadby stromů na stejných pozemcích“ řekla Blesku.

Z úbytku zeleně v Malešicích, které jsou obecně vnímané jako průmyslová zóna, kde je každá travina, keř či strom vítaná, zrovna nadšená není. „Musíme však všemi silami zabránit vzniku zbytečných škod na životním prostředí a v Malešicích – oblasti se značnou historickou ekologickou zátěží – přírodu maximálně chránit a rozvíjet,“ pokračuje starostka.

Na druhou stranu, problém ohledně uprchlíků je i podle ní důležitý. „Plně si uvědomuji, že je nutné neodkladně řešit migrační vlnu velkého rozsahu obyvatel Ukrajiny z důvodu válečného konfliktu a poskytovat návaznou humanitární pomoc,“ uzavírá.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Kompletní online
Video  Blesk Podcast: Češi rozváží pomoc po Ukrajině. V Oděse je bombardovali, v Buče vytahovali lidi ze sklepů.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa