Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S pokračující válkou přibývají oběti. Zelenskyj mluví o genocidě na Donbasu

Aktualizováno -
27. května 2022
12:58
Autor: ČTK - 
27. května 2022
10:49

Nejméně pět civilistů přišlo o život během uplynulých 24 hodin při ruském ostřelování Luhanské oblast v Donbasu na východě Ukrajiny, který je epicentrem bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami. Oznámil to dnes oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Mrtvé a raněné hlásí i další ukrajinské regiony, například při ruském ostřelování kasáren ukrajinské národní gardy v oblasti Dnipra zemřelo deset lidí a 35 utrpělo zranění, uvedl zástupce teritoriální obrany. Ruské úřady dnes oznámily smrt ženy zraněné při čtvrtečním ukrajinském ostřelování vsi v ruské Belgorodské oblasti.

Čtyři civilisté byli podle Hajdaje zabiti v Severodoněcku, který se nyní ruské síly pokoušejí dobýt. Ruská palba poškodila padesátku budov. Další muž byl zabit ve vsi Komyšuvacha, ležící asi 50 kilometrů jižně od Severodoněcka.

„Lidé v Severodoněcku zapomněli, co to je klid zbraní alespoň na půlhodinu. Rusové ostřelují obytné čtvrti nepřetržitě,“ uvedl Hajdaj. Dříve starosta tohoto města odhadl, že asi tři pětiny bytového fondu jsou zničeny a 90 procent budov poškozeno.

Zelenskyj viní Rusko z genocidy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu obvinil Rusko z genocidy v Donbasu. Současná ruská ofenziva může podle hlavy státu region zbavit obyvatel, ruské síly se snaží Severodoněck a další města obrátit v popel. Ruské jednotky podle Zelenského deportují Ukrajince a také hromadně zabíjejí civilisty.

V Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny ruská palba během uplynulých 24 hodin zranila 14 civilistů, uvedla agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského vojenského velitelství Jih Vjačeslava Nazarova. „Bohužel jsou i mrtví. U vsi Bereznehuvate byli při ruském ostřelování zraněny dvě ženy, jedna z nich zahynula. Ty ženy jen pásly krávy,“ dodal mluvčí.

Terčem ruského ostřelování se stala také Dněpropetrovská oblast, hlásí tamní gubernátor Valentyn Rezničenko. Záchranáři pátrají po lidech v troskách domů, dodal bez dalších podrobností.

Gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov dnes podle agentury Interfax oznámil, že obyvatelka pohraniční obce Žuravlevka podlehla zraněním, které utrpěla během čtvrtečního ostřelování vsi ukrajinskými silami. Celkově v oblasti panuje podle Gladkova klid, jen s výjimkou obcí Žuravlevka a Nechotejevka, které v žádném případě nedoporučuje navštěvovat.

Rusové vyhnali z domovů na 12 milionů Ukrajinců

Ruská agrese vůči Ukrajině podle Zelenského vyhnala z domovů asi 12 milionů lidí z této země, která má zhruba 45 milionů obyvatel. Z nich okolo 5,5 milionu odešlo do zahraničí. Válka dnes pokračuje 93. dnem a Zelenskyj podle agentury Reuters řekl, že si nemyslí, že by Rusko mělo zájem na jejím ukončení.

Moskva nechce žádné skutečné mírové rozhovory, snaží se jenom klást ultimáta a globální potravinovou krizi využívá jako zbraň, řekl mimo jiné ukrajinský prezident v projevu k jednomu indonéskému výzkumnému ústavu. Uvedl také, že ačkoli se to Ukrajincům nelíbí, bude nutné jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o tom, že Ukrajina se chce „vrátit k životu suverénní země na svém území“.

Rusko od 24. února, kdy zahájilo invazi na Ukrajinu, blokuje ukrajinské černomořské přístavy, a znemožňuje tak vývoz obilí ze země, která patří k jeho nejvýznamnějším exportérům.

Miny v Černém moři

Podle ukrajinských činitelů je na Ukrajině zablokovaných 20 milionů tun obilí určených k vývozu. OSN varuje, že pokud se dodávky z Ukrajiny nedostanou na úroveň, které dosahovaly před 24. únorem, hrozí v některých zemích dlouhodobý hladomor. Rusko nabídlo, že v Černém moři otevře koridor pro vývoz potravin, chce za to ale zmírnění protiruských sankcí.

Mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk podle britské zpravodajské stanice BBC řekl, že Rusko spustilo do Černého moře 400 až 500 starých sovětských min, které se během bouří uvolňují od kotev. Ukrajina tak kvůli tomu nemůže bezpečně dopravovat náklady po moři do zahraničí.

Video se připravuje ...
Další videa