Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z podpatků do maskáčů: Ukrajinská queer hvězda Vlad Shast (26) proti Rusům bojuje na frontě

Autor: pma - 
15. května 2022
20:17

Předsudky Rusů vůči LGBTQ+ komunitě jsou poměrně běžné. Mnoho ukrajinských členů této komunity se obává, že pokud by Rusko ve válce uspělo, přišli by o cennou svobodu projevu a mohli by se bát i o vlastní život. Jedním z nich je i šestadvacetiletý Vlad Shast. Make-up artista, tanečník, model a populární queer hvězda na ukrajinské LGBTQ+ scéně navlékl uniformu a proti ruským okupantům bojuje na frontě.

Mnoho Ukrajinců má v rámci probíhající války s Ruskem strach o svůj život. Ještě větší důvod k obavám mají příslušníci LGBTQ+ komunity, proti které ruská propaganda vystupuje velmi vyostřeně. Instagramový účet Ukrajine.ua upozornil na to, že situace LGBTQ+ menšiny je v Rusku alarmující.

„Je známo, že Rusko už připravilo seznamy novinářů, aktivistů i obhájců práv gayů, aby tyto lidi buď přímo zabili, nebo poslali do táborů. Všem z LGBTQ+ komunity bylo doporučeno, aby raději okamžitě odstranili své účty na seznamkách, podle kterých by mohli být dohledáni, a také smazali veškeré konverzace z aplikací, jako je třeba WhatsApp,“ uvádí se v příspěvku.

Ukrajinci nebrání jen zemi, ale i hodnoty

Mnoho ukrajinských příslušníků této komunity se obává, že pokud by Rusko ve válce na Ukrajině uspělo, byla by v zemi silně omezena svoboda projevu. To nechce připustit ani šestadvacetiletý Vlad Shast, který se živí jako model, make-up umělec a tanečník. Odložil však všechny štětce, taneční úbory a podpatky a vydal se válčit proti ruskému nepříteli.

Nebude tu žádná svoboda

Na Vladovo působení v ukrajinské armádě upozornil instagramový účet Ukrajine.ua, který ukazuje dvě naprosto odlišné podoby jednoho člověka. Na té první je Vlad tak, jak ho do nedávna znali všichni blízcí – v podpatcích a výrazném outfitu. Na té druhé je ve vojenské uniformě a bez make-upu. „Ukrajinci brání nejen naši zemi, ale i hodnoty, jako je důstojnost, svoboda a svobodný projev,“ píše se v příspěvku na sociálních sítích.

„Když Rusko vyhraje, bude to znamenat temnotu. Nebude tu žádná svoboda. Žádné příležitosti být sami sebou, ani žádná práva pro různé menšiny,“ svěřil se nebinární Vlad magazínu Forbes.

21:40
Dnes

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
Dnes

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

20:30
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa