Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové ostřelovali Oděsu, cílem bylo i letiště. Jejich útok v Doněcku si vyžádal oběti

Aktualizováno -
7. května 2022
18:20
Autor: ČTK - 
7. května 2022
15:23

Jihoukrajinské přístavní město Oděsa dnes zasáhlo šest raket, které vypálila ruská armáda. Podle agentury Reuters to uvedlo jižní velitelství ukrajinských sil. Podle něj čtyři rakety dopadly na továrnu na výrobu nábytku v obytné čtvrti a další dvě na letiště. Zda si útok vyžádal nějaké oběti, zatím není jasné.

Mluvčí místní správy Serhij Bratčuk řekl, že nové rakety město zasáhly po předchozím útoku čtyř raket v okolí Oděsy. „Čtyři rakety zasáhly soukromý podnik na výrobu nábytku. Rázová vlna a trosky poškodily výškové budovy v okolí,“ napsalo jižní velitelství.

„Další dvě rakety zasáhly již dříve poškozenou ranvej a letové řídicí středisko oděského letiště. Na místě zásahu pracují záchranáři, experti na likvidaci výbušnin a vyšetřovací týmy. Požár na ploše asi 900 metrů čtverečních byl zlikvidován. Odklízejí se sutiny,“ dodalo velitelství.

Ruské útoky na významný černomořský přístav byly hlášeny i v minulosti. Při dubnovém útoku raketa zasáhla startovací dráhu oděského letiště. Útok z 2. května si podle oblastního gubernátora vyžádal materiální škody i oběti.

Mrtví v Doněcké a Sumské oblasti

Kyjevský server také informoval o dvou mrtvých a devíti zraněných při ruském raketovém útoku na Kosťantynivku v Doněcké oblasti. V budově tamní střední školy začalo hořet a na místo přijeli záchranáři.

Další ruský raketový útok je hlášen ze Sumské oblasti. Zasaženy byly podle místního guvernéra Dmytra Žyvyckého obce Myropilske a Chotin a zraněn byl jeden pohraničník. Informaci nelze nezávisle potvrdit. Ruská armáda se po počátečním postupu ze Sumské oblasti stáhla v dubnu.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

V Chersonské oblasti, již Rusové dobyli v březnu, podle The Kyiv Independent Rusové začali dělat čistky. Zástupce šéfa tamní správy Jurij Sobolevskyj řekl, že se Rusové zbavují lidí, jež považují za „ohrožení okupačního režimu“. V oblasti podle něj pokračují prohlídky a únosy.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová řekla, že Rusko chce vydat Ukrajincům v okupované Chersonské oblasti ruské občanství a zavést rubl. Oblast se má také vrátit ke znaku z doby ruského carského režimu. Podle Denisovové jsou lidé, kteří s okupací nesouhlasí, vystaveni mučení - v celách, kde se mučí, je podle ní nyní na 500 lidí.

Video se připravuje ...
Další videa