Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Dary pro Ukrajinu a některé vozidla dostanou daňovou úlevu. Poslanci návrhy podpořili

Aktualizováno -
27. dubna 2022
13:55
Autor: ČTK, Mii - 
27. dubna 2022
10:33

Z daňového základu bude zřejmě možné si odečíst dary poskytnuté přímo Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamním neziskovým organizacím. Počítá s tím zákon o opatřeních v oblasti daní, který dnes schválila Sněmovna. Ta také podpořila konec povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a úlevu ze silniční daně pro vybraná vozidla. 

Nově by také měli mít možnost odečtu od základu daně i daňoví poplatníci z Ukrajiny, pokud jejich zdanitelné příjmy ze zdrojů na území ČR tvoří nejméně 90 procent zdanitelných příjmů. Pro letošní rok bude od daně osvobozen příjem ukrajinských zaměstnanců spočívající v tom, že jim a jejich rodinným příslušníkům zaměstnavatel poskytne ubytování v ČR kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve řekl, že zrušení povinného přimíchávání biosložky do nafty povede k jejímu zlevnění 1,50 až dvě koruny na litr. Vláda kromě toho navrhla snížit spotřební daň u benzinu a nafty o 1,50 Kč na litr, což Sněmovna schválila už v úterý.

Video  Šéf policie Vondrášek: Uprchlíci kriminalitu nezvedli! Každý okres má svého specialistu  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

13:44
Dnes

Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda zasáhla štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Uvedlo to ministerstvo obrany v Moskvě v hlášení o vývoji války proti Ukrajině; Kyjev zprávu nekomentoval.

Podle Moskvy byl štáb zasažen při nasazení "operačního a taktického letectva, raketových sil a dělostřelectva". Další informace ministerstvo o útoku nezveřejnilo, ale uvedlo, že ruské síly zlepšují své pozice na celé frontě.

Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit.

13:19
Dnes

„Muž, který byl 29. dubna zraněn při raketovém útoku, bohužel na následky zranění v nemocnici zemřel...,“ hlásí na telegramu  šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. „Počet obětí válečného zločinu spáchaného nepřítelem na civilním obyvatelstvu v Oděse dne 29. 4. 2024 se tak zvýšil na 6 osob. Upřímnou soustrast rodině a přátelům zemřelých.“

12:00
Dnes

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova ruské řízené letecké bomby KAB zasáhly osobní auto a dům v obci Zoločiv v Bohoduchivském okrese na severozápad od Charkova. O životy přišli muž a žena ve věku 64 a 38 let, kteří byli v autě v místě úderu bomby. Dva senioři jsou ve vážném stavu v nemocnici. Mezi dalšími čtyřmi zraněnými je 11leté dítě. Zničeny byly administrativní stavby, budova banky, jeden soukromý dům a 20 aut, uvedl později Syněhubov. Zoločiv se nachází několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa