Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V polském kostele kněz pustil píseň na podporu Ukrajiny: V Rusku duchovní vyzývají k vyhlazení Ukrajinců

Autor: jel - 
20. dubna 2022
22:11

Jako dva různé světy působí dvě události, které se odehrály v kostelech v různých zemích. V polském totiž kněz pustil píseň na podporu Ukrajiny. Naproti tomu v ruském rozdávají propagační letáky o „vymazání Ukrajinců z povrchu zemského“.

Na sociální síti TikTok se objevilo video z polského kostela. Na něm duchovní během mše drží přenosný reproduktor, z nějž hraje píseň na podporu Ukrajiny, a celý kostel zpívá. Kněz se dokonce lehce pohupuje do rytmu. Jde o původně ukrajinskou skladbu, kterou ale nedávno předělala legendární rocková skupina Pink Floyd.

V jejím podání se píseň jmenuje Hey Hey Rise Up a zazní v ní také hlas ukrajinského zpěváka Andrije Chlyvňuka. Ten byl před válkou na turné v Americe, ale vrátil se do své vlasti, aby mohl bojovat. 

Naopak v Moskevském patriarchátu ruské pravoslavné církve duchovní rozdávají letáčky s odporným textem o vyhlazení Ukrajinců. „Jsi ruský válečník. Vaší povinností je bránit vlast před ukrajinskými nacionalisty. Vaším úkolem je vymazat ukrajinský národ z povrchu zemského. Vaším nepřítelem je ideologie, která působí hříšné škody na lidské duši,“ stojí v letáku, který se objevil v kostele v Rusku.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

Zobrazit celý online

Video  Polský kněz pustil v kostele píseň na podporu Ukrajiny  - TikTok
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa