Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Hrozí Ukrajině jaderný útok? Putinův atomový bombardér létal u hranic

Autor: rix, ČTK - 
19. dubna 2022
05:00

Vladimiru Putinovi se válka na Ukrajině nedaří podle plánu, svět se proto obává rostoucí agresivity ruských vojáků a dokonce i možného jaderného útoku! V pondělí tyto obavy ještě zesílily po průletu ruských bombardérů jen kousek od ukrajinských hranic. Jedním z letounů byl i TU-160 schopný nést jaderné zbraně!

Když se video zachycující průlet ruských strojů dostalo na sociální sítě, vyvolalo vlnu zděšení. „Snad jde jen o nějaký přesun,“ doufali lidé na internetu, když koukali na video několika děsivě burácejících strojů jen blízko od hranic napadené Ukrajiny. 

Odborníci rychle identifikovali, že jedním ze strojů je i nadzvukový jaderný strategický bombardér TU-160. Jedná se o nejtěžší a největší bombardovací letoun, který je schopný letět dvakrát rychleji, než se šíří rychlost zvuku. Rusové dosud účel přeletu neobjasnili, informoval deník The Sun.

O možnosti použití jaderných zbraní Ruskou federací razantně varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nejen já, ale celý svět, všechny země by se toho měly obávat, protože se to může stát skutečností,“ řekl Zelenskyj moderátorovi CNN Jakeovi Tapperovi. „Neměli bychom se bát, ale měli bychom být připraveni,“ uvedl.

Emoce naopak klidnil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jakýkoli výsledek operace (na Ukrajině) samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ uvedl.

„Máme bezpečnostní koncepci, která zcela jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu, v naší zemi, můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně, abychom odstranili ohrožení existence naší země,“ dodal Peskov. 

13:44
Dnes

Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda zasáhla štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Uvedlo to ministerstvo obrany v Moskvě v hlášení o vývoji války proti Ukrajině; Kyjev zprávu nekomentoval.

Podle Moskvy byl štáb zasažen při nasazení "operačního a taktického letectva, raketových sil a dělostřelectva". Další informace ministerstvo o útoku nezveřejnilo, ale uvedlo, že ruské síly zlepšují své pozice na celé frontě.

Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit.

13:19
Dnes

„Muž, který byl 29. dubna zraněn při raketovém útoku, bohužel na následky zranění v nemocnici zemřel...,“ hlásí na telegramu  šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. „Počet obětí válečného zločinu spáchaného nepřítelem na civilním obyvatelstvu v Oděse dne 29. 4. 2024 se tak zvýšil na 6 osob. Upřímnou soustrast rodině a přátelům zemřelých.“

12:00
Dnes

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova ruské řízené letecké bomby KAB zasáhly osobní auto a dům v obci Zoločiv v Bohoduchivském okrese na severozápad od Charkova. O životy přišli muž a žena ve věku 64 a 38 let, kteří byli v autě v místě úderu bomby. Dva senioři jsou ve vážném stavu v nemocnici. Mezi dalšími čtyřmi zraněnými je 11leté dítě. Zničeny byly administrativní stavby, budova banky, jeden soukromý dům a 20 aut, uvedl později Syněhubov. Zoločiv se nachází několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

Zobrazit celý online

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa