Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelenskyj přivítal prezidenty čtyř zemí. To není válka, to je terorismus, bouřil Duda

Autor: ČTK - 
13. dubna 2022
21:59

Polský prezident Andrzej Duda dnes po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě označil Ruskem zahájenou válku na Ukrajině za terorismus. Podle agentury Reuters zároveň zdůraznil, že za spáchané zločiny musejí před soudem stanout i ti, kdo dávali rozkazy.

Polský prezident Duda dnes na Ukrajinu přijel s prezidenty Estonska Alarem Karisem, Litvy Gitanasem Nausédou a Lotyšska Egilsem Levitsem.

Jde o první cestu hlav států na Ukrajinu od 24. února, kdy Rusko zahájilo agresi proti sousednímu státu. Předtím napadenou zemi navštívilo několik předsedů vlád, mezi nimi český premiér Petr Fiala, a tři čelní představitelé Evropské unie.

Před rozhovorem se Zelenským prezidenti Polska a Pobaltí společně zavítali do měst Borodjanka a Buča u Kyjeva, která utrpěla během ruského bombardování a okupace značné škody. Po jejich osvobození vyšly najevo barbarské zločiny, které tam ruští vojáci spáchali na civilním obyvatelstvu.

„Toto není válka, toto je terorismus,“ prohlásil na večerní tiskové konferenci Duda pod dojmem z návštěvy v Buči a Borodjance.

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim jména zabitých vojáků ověřit.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

Zobrazit celý online

Litevský prezident Nauséda zareagoval ještě hned v Borodjance. „Tady ukázala svou tvář temná stránka lidstva,“ napsal na twitteru. „Brutální válečné zločiny spáchané ruskou armádou nezůstanou nepotrestány,“ dodal.

Rusko opakovaně popírá, že by se při bojových operacích zaměřovalo na civilní cíle, přestože záběry z bombardovaných měst a obcí jasně ukazují množství zničených obytných domů a objektů civilní infrastruktury. Obvinění z válečných zločinů páchaných ruskými vojáky Kreml označuje za provokace a falešné zprávy.

Video  Rusové vezou techniku k Finsku? A Ukrajinci zasévají v zaminovaných polích.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa