Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Je to tady: Rusko bankrotuje. Rusy čeká chudoba, válku Putinovi platí prodej energií Evropě

Autor: amb - 
9. dubna 2022
16:19

Rusko je podle ratingové agentury Standard & Poor’s v částečném bankrotu, informovaly o tom Seznam Zprávy. Zemi čeká propad životní úrovně, do původního stavu se bude vracet i desetiletí. Válku ale Putin zaplatí, protože stále dodává ropu a plyn Evropě. 

Bankrotový stav Ruska znamená, že nedokáže plnit dlouhodobé finanční závazky vůči části svých věřitelů. Ekonomicky jde o „selektivní platební neschopnost“.

V bankrotu by se země měla nacházet už od 4. dubna, kdy Rusko uhradilo závazky dolarových dluhopisů v rublech. Po Buči navíc přišly další sankce. Americké banky už nemohly přijímat platby v rublech, takže Rusko oficiálně nezaplatilo.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Agentura Bloomberg  už dříve psala, že zahraniční banky odmítly zpracovat platby Ruska v hodnotě 650 milionů dolarů za jeho dluhopisy, a tak muselo nabídnout rubly. 

Momentálním částečným bankrotem Rusko ztratilo přístup na kapitálové trhy, zvýší se mu náklady například na půjčky od čínských investorů. Nebude mít peníze na investice a ekonomický růst země se zpomalí, zhorší se životní úroveň Ruska i jeho obyvatel. 

V rublech ale Rusko stále platit může, proto jde o bankrot částečný. Například stále dokáže financovat válku na Ukrajině díky vývozu energií do Evropy. Za to denně vydělá až miliardu dolarů, zaplaceno dostane většinou v eurech.

Upadnutí do bankrotu bylo vzhledem k sankcím očekávané. Rusku by mohlo trvat další desítky let dostat se do ekonomického stavu před válkou. 

Video  Blesk Podcast: Putin a Merkelová u jednoho stolu? Ruský prezident ji respektuje  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa