Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dáma Olena Zelenská (44) popsala život ve válce: Nechala jsem průchod emocím a plakala!

Autor: rc - 
10. dubna 2022
05:00

Válka na Ukrajině pokračuje déle než měsíc. Život Ukrajinců se změnil 24. února, kdy Rusko začalo bombardovat jejich města. Na ráno, kdy se Kyjevem ozvaly exploze, nezapomene ani Olena Zelenská (44). Z manželky ukrajinského prezidenta se stala žena válečného vůdce. Oba se stali symbolem odporu proti ruské invazi. Zelenské, která je matkou dvou dětí, se změnil život ze dne na den. Popsala chvíle, kdy už nedokázala udržet slzy. 

Od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin začal přesouvat svá vojska k hranicím s Ukrajinou, kolovaly zvěsti o nebezpečí útoku. „Byli jsme napjatí. Všude se hodně mluvilo o možné invazi. Ale až do poslední chvíle bylo nemožné uvěřit, že se to stane… v jednadvacátém století? V moderním světě?“ říká v rozhovoru pro Vogue Olena Zelenská.

Den před invazí se přitom nesl v normálním duchu. První dáma se věnovala své práci a čekala, až děti přijdou ze školy. Následně jim pomáhala s úkoly a šli spát. Probudili se ale do naprosto odlišného dne. „Vzbudila jsem se někdy kolem čtvrté až páté hodiny,“ popsala Zelenská s tím, že ji probudil divný zvuk. „Ihned jsem si neuvědomila, že to byla exploze,“ říká s tím, že její manžel už byl vzhůru. „Začalo to,“ zopakovala slova svého manžela. To bylo naposledy, co ho viděla v obleku. Od té doby její muž nosí jen vojenské oblečení.

Pláč za milované

Tak jako všichni se také ona bála o své příbuzné a známé. „V jedné chvíli jsem si uvědomila, že nevím, zda je ještě někdy uvidím. Ty, které miluji, moji milovaní lidé! To bylo pravděpodobně poprvé, co jsem plakala – poprvé, kdy jsem nechala průchod emocím. Nemohla jsem to vydržet,“ říká Zelenská o okamžicích, kdy na ni dolehla skutečná tíha války.

Neuvěřitelná podpora a soudržnost

Rusko podle ní usilovalo o to, aby Ukrajince rozeštvalo. Snažilo se mezi nimi vyvolat konfrontaci, ovšem docílilo jen toho, že všichni občané začali držet pospolu. V tom je podle Zelenské síla Ukrajinců. „Když je jeden z nás mučen, znásilněn nebo zabit, máme pocit, že jsme všichni mučeni, znásilněni nebo zabiti. Právě tento osobní hněv a bolest, kterou všichni cítíme, okamžitě aktivuje touhu jednat, bránit se agresi, bránit naši svobodu,“ uvedla s tím, že každý Ukrajinec brání svou zemi tak, jak umí. Vojáci bojují se zbraněmi v rukou, učitelé navzdory válce dále učí, lékaři za válečného běsnění operují. Ať už umělec či kadeřník, všichni se snaží pomoci své zemi.

Křehké v době míru a silné za války

Neobyčejnou sílu ukázaly ukrajinské ženy, které musely porodit děti v krytech či zůstávají se svými dětmi v nemocnicích, které jsou bombardovány. Jiné sebraly své děti a rodiny a utekly z okupovaných měst. Zelenská připomněla příběh Olgy z Kyjeva, která vlastním tělem bránila svou dvouměsíční dceru, nebo příběh Natalie, učitelky z černihivského sirotčince, která žila s třiceti dětmi ve sklepě.

Mnoho jejích kamarádek sebralo všechny síly a začalo pomáhat. „Vždy si budu pamatovat, jak jsou statečné mé kamarádky! Co jsou tyto ženy – křehké a elegantní v dobách míru – schopny udělat, když je kolem válka! Jejich příběhy inspirují. Jsem na ně tak hrdá!“ dodala manželka ukrajinského prezidenta s tím, že stejně jako její spoluobčané doufá v mír. „Jako každá matka a manželka se neustále bojím o svého muže a dělám vše proto, aby byly moje děti v bezpečí,“ uzavřela.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

VIDEO: Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa