Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těla, krev a ruce svázané za zády: Aktivisté před ruskou ambasádou v Praze připomněli masakr v Buče

Autor: ČTK - 
9. dubna 2022
13:38

Skupina lidí si v sobotu před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda. Účastníci happeningu sugestivně ztvárnili záběry z fotografií, které před týdnem obletěly svět. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.

 Projíždějícím řidičům a kolemjdoucím lidem se naskytl pohled na „mrtvá“ těla mužů s jízdními koly, na bezvládnou matku se zakrváceným dítětem v náručí či na ležící seniorku s berlemi, Mezi těly se povalovala opuštěná zavazadla, dětské botičky či plyšová zvířátka. Na poklidnou akci dohlížela policie, která z jízdního pruhu před ambasádou odkláněla dopravu.

Ruská vojska podle ukrajinských úřadů zmasakrovala v Buči na předměstí Kyjeva během několikatýdenní okupace stovky civilistů. Mrtví byli v masovém hrobě, těla ale ležela i v ulicích. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při úterním vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že civilisté v Buče umírali v obytných domech, ruští vojáci je přejížděli tanky, když lidé seděli v autech, uřezávali jim končetiny a vytrhávali jazyky.

Ještě horší situace nastala podle Zelenského v nedalekém městě Borodjanka. Moskva o válce na Ukrajině, která začala 24. února, hovoří jako o „speciální vojenské operaci“. Scény z Buče, které odsoudila řada západních představitelů, prohlašuje za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videa, jež se dostaly na veřejnost, jsou „další provokací“ ukrajinské vlády. Kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině přerušila Rusku členství Rada OSN pro lidská práva. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok.

OSN dosud potvrdila zabití 1611 civilistů, z toho 131 dětí. Připouští ale, že skutečný počet obětí může být mnohem vyšší.

Video  Putinův sen o Evropské říši. A Petr Kramný chce obnovu procesu!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa