Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ženě po útěku z Ukrajiny unesli dceru Sofinku (7): Nenašel ji ani slavný soukromý detektiv!

Autor: rix - 
7. dubna 2022
15:23

Ukrajinská matka, která utekla do Polska s dvouměsíční dcerou v náručí, pátrá po své druhé dceři Sofii (7), kterou musela nechat s jejím otcem ve vybombardovaném Charkově. Nejspíš ji unesla neznámá žena. Dívku jí pomáhá hledat známý soukromý detektiv Krzysztof Rutkowski.

„Bylo 5. března a od toho dne jsem svou dceru neviděla,“ zoufá si Oleksandra. Policii oznámila oznámení o únosu dítěte. Varšavští kriminalisté potvrzují, že zpráva o dívčině zmizení byla přijata a případ je v řízení. Po dívence na vlastní pěst pátrá ale i Rutkowski. Otázkou pro mnohé zůstalo, proč Oleksandra nechala svou dceru ve víru války. 

„Neměla jsem sílu se o Sofinku postarat,“ uvedla se slzami v očích s tím, že o pomoc požádala svého bývalého manžela. Riskla vše a svou milovanou dceru mu svěřila. „Je to její táta, věřila jsem mu,“ vysvětlila nešťastná maminka. Její bývalý muž ale svěřil dítě cizí ženě, aby ji dopravila do Polska. Sám ze země kvůli stannému právu nemohl. 

Sofinka se ale za svou matkou do Varšavy už nedostala. I s neznámou paní zmizela kdo ví kam. Matce se podařilo dceru dvakrát kontaktovat skrze mobilní telefon. Sofia při videohovoru otočila telefon a ukázala svůj výhled z okna. Matka si tento obrázek uložila do telefonu. To je jediná stopa, která ukazuje, kde může dívka být, informoval polský deník Fakt.

Oleksandra požádala o pomoc zkušeného detektiva Krzysztofa Rutkowskiho. Právě jeho lidé nyní po zmizelé dívence taktéž pátrají. Stopy zatím vedou k pobřeží, kde její otec dříve pracoval. „Máme podezření, že ta dívka může být v Trojměstí, Gdaňsku nebo Gdyni,“ popsal detektiv (Trojměstí označuje právě oblast tří měst Gdaňsku, Gdynie a Sopot). Pátrači doufají, že místo zachycené na fotografii někdo pozná a ozve se s důležitými informacemi. 

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Rusové měli šířit kontaminovanou půdu! A Kuchařová promluvila: Podváděl ji exmanžel?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa