Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jsme s Evropou! Rusové v Praze demonstrovali proti válce na Ukrajině

Aktualizováno -
26. března 2022
16:53
Autor: ČTK - 
26. března 2022
14:36

 centru Prahy dnes demonstrovali Rusové žijící v Praze proti vojenské intervenci na Ukrajinu a prezidentovi Vladimíru Putinovi. Hodinu po poledni se sešli na náměstí Míru, odkud se vydali průvodem přes Václavské na Staroměstské náměstí. Pochodu se podle policie účastnilo zhruba 3000 lidí. Akce, kterou pod názvem Rusové proti Putinovi pořádal Pražský ruský protiválečný výbor, se obešla bez problémů

Cestou účastníci pochodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svodné nebo Sláva Ukrajině. Účastníci protestu si přinesli také transparenty poukazující na to, že proti Putinovi stojí Rusové nejen v Moskvě či Petrohradě, ale i na Dálném východě či na Urale. Někteří mají s sebou cedule v ruštině, češtině i angličtině odsuzující ruský útok na sousední zemi.

Účastnící průvodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svodné nebo Sláva Ukrajině. K protestu se kromě Rusů přidali i další odpůrci vojenské invaze na Ukrajinu. Lidé se k pochodu připojovali po celou cestu centrem hlavního města, další povzbuzovali demonstranty potleskem či skandováním.

Na shromáždění jsou vidět hlavně bílo-modro-bílé vlajky symbolizující ruské protesty proti válce, nechybí ani vlajky Evropské unie, Česka či Ukrajiny. Na shromáždění dohlížejí policisté, zatím nemuseli řešit žádný incident. Na Staroměstském náměstí jsou na programu projevy řečníků.

Protest zakončily proslovy Rusů, kteří se rozhodli veřejně vystoupit proti Putinově politice. Byli mezi nimi například Alexandr Morozov, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, či ruský básník žijící v Berlíně Alexandr Delfinov.

Pořadatelé svolali protest přes facebook. Uvedli, že i Rusové, kteří žijí v České republice, musí veřejně ukázat, že se jednoznačně staví proti válce. „Jsme s Českem, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ napsali.

8:54
19. 4. 2024

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
19. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
19. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Kompletní online

 

Video se připravuje ...
Další videa