Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Horor v Mariupolu: Děti umírají žízní, doktor operoval kuchyňským nožem bez umrtvení

Aktualizováno -
23. března 2022
18:06
Autor: rix, ČTK - 
23. března 2022
17:14

Situace v Mariupolu je i nadále velmi špatná. I přes množství úspěšně evakuovaných civilistů na místě stále trpí nevinní Ukrajinci. Někteří z nich naturalisticky popsali zvěrstva, která se ve městě odehrávají. Děti v okupovaném městě umírají na dehydrataci! Okupanti se navíc neštítí střílet po automobilech s rodinami. 

Profesor a městský radní z Mariupolu Mykola Trofymenko mezitím popsal děsivé scény přímo z města. Podle něj musel jeden z místních doktorů provést operaci kuchyňským nožem a bez anestezie poté, co byla jeho nemocnice zničena ruským dělostřelectvem. Trofymenko už se svou ženou a tříletým synkem z města uprchl. „Město neexistuje, téměř vše je zničeno,“ uvedl podle deníku Daily Mail.

Svým svědectvím přispěla i Ukrajinka Viktoria v rozhovoru pro BBC 5 Live. Hrůzou se jí třásl hlas. „Moje rodina a moji přátelé.. už nemáme domov. Všechny budovy jsou zničeny,“ začala vyprávění. „Lidé zůstávají ve sklepech, ale to je nezachrání. Bombardují tak tvrdě, že zničili i suterény. Oni nemají vodu, tak jsme shromáždili sníh před několika dny. Tři děti, které jsem znala...zemřely kvůli dehydrataci. Je 21. století a děti umírají v mém městě na dehydrataci,“ pokračovala smutně.

Profesor Trofymenko dodal, že z Mariupolu chtěli vždy vybudovat evropské město, které bude prozápadní. „Pokusili jsme se vybudovat Evropu v Mariupolu, teď to město neexistuje,“ řekl s tím, že město bylo předtím nádherné. Muž byl naprosto rozčarovaný z toho, když viděl, jak ruští vojáci střílejí na automobily s dětmi. „Obyčejní vojáci zkrátka střílejí po civilistech,“ kroutil hlavou. 

V ukrajinském přístavním městě obleženém ruskými jednotkami stále zůstává v nelidských podmínkách 100 000 obyvatel. Uvedl to v projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Snahy civilisty zachránit prostřednictvím humanitárních koridorů podle něho maří ruské „ostřelování nebo záměrný teror“.

Zelenskyj řekl, že obyvatelé města žijí „v naprostém obležení, bez jídla, bez vody, bez léků, za neustálého ostřelování, za neustálého bombardování“. Mariupol měl před válkou na 430.000 obyvatel. Město má strategický význam, jeho dobytí by Rusům umožnilo vytvořit pozemní spojení s anektovaným Krymem, ale ukrajinské síly odmítají kapitulovat.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky bez jídla. Spekulace o pádu čínského letadla. A potopil Babiše syn?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa