Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úleva v Černobylu: Rusové po třech týdnech umožnili vyčerpané obsluze elektrárny vystřídání

Autor: ČTK - 
22. března 2022
07:08

Zbývající členové jedné směny technického personálu, kteří sloužili v bývalé jaderné elektrárně Černobyl od jejího obsazení ruskými vojáky, byli propuštěni. S odvoláním na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) to uvedla agentura Reuters.

Zařízení vedle odstavené elektrárny obsluhovali více než tři týdny členové jedné směny. Ti měli službu 24. února, když Černobyl obsadily ruské ozbrojené síly. Až do neděle jim nebylo umožněno odejít.

MAAE už několik týdnů uváděla, že zaměstnanci ve službě jsou vyčerpaní a pracují pod extrémním tlakem. Agentura varovala, že tato situace představuje rostoucí riziko pro bezpečnost, a vyzývala k vystřídání směny.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Přibližně polovina pracovníků technického oddělení elektrárnu opustila v neděli, zbytek následoval v pondělí. Pouze 13 členů týmu nabídku odmítlo a zůstalo na místě. V elektrárně se rozhodla zůstat také většina ukrajinských gardistů, kteří byli na místě v době, kdy kontrolu převzali Rusové.

Odcházející technické pracovníky nahradili ukrajinští kolegové, kteří stejně jako oni bydlí v nedalekém městě Slavutyč. Podle MAAE budou v nové směně dva dozorci místo jednoho, aby „bylo zajištěno, že na místě bude k dispozici záloha“. Agentura dodala, že dosáhla dohody o způsobu organizace střídání zaměstnanců.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa