Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ochranný deštník před Ruskem: Na Slovensku rozmístí raketový systém Patriot

Autor: ČTK - 
20. března 2022
14:06

Na Slovensko postupně přicházejí první jednotky ze zemí Severoatlantické aliance, které mají na starosti rozmístění systému protivzdušné obrany Patriot. Na facebooku to dnes uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď, podle nějž bude proces v dalších dnech pokračovat. NATO začalo své východní křídlo posilovat v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

„Systém bude dočasně umístěný na letecké základně vzdušných sil Sliač, další prostory pro nasazení nyní konzultujeme s odborníky na způsobilost systému Patriot tak, aby ochranný deštník pokrýval co největší území Slovenské republiky, včetně námi stanovených prioritních cílů ochrany,“ napsal Naď.

Systémy Patriot slíbilo na Slovensko poslat Německo a Nizozemsko. „Mnohokrát děkujeme Německu a Nizozemsku za zodpovědné spojenecké rozhodnutí akceptovat naši žádost o zásadní posílení obrany Slovenska. Zároveň opakovaně potvrzuji, že systém Patriot není náhradou za starý ruský systém S-300, ale jde o další prvek na obranu vzdušného prostoru Slovenska,“ konstatoval slovenský ministr obrany.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

„Systém S-300 se však vzhledem k jeho stáří, technickému stavu, nedostačující způsobilosti a také faktické závislosti na Rusku (které je po nevyprovokované agresi na Ukrajině pro jakoukoli vojenskou spolupráci absolutně nepřijatelné) budeme snažit v budoucnu nahradit jiným systémem, který by byl plně kompatibilní s našimi spojenci a zajistil by vyšší obranyschopnost Slovenska,“ dodal Naď.

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny. Jeho součástí jsou výkonné radary s dosahem až 160 kilometrů.

Slovensko v uplynulých dnech předběžně vyjádřilo ochotu předat Ukrajině svůj systém S-300, pokud za něj Bratislava dostane odpovídající náhradu. O možnosti dodávek systémů protiletecké obrany, konkrétně S-300 jako alternativy vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, se ve středu zmínil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu ke členům amerického Kongresu.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že Moskva nedopustí, aby Kyjev systémy protivzdušné obrany S-300 převzal.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa