Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Záchranáři přivezli z Ukrajiny do Ostravy vážně nemocné miminko, otočili se a jeli pro mámu se dvěma dětmi

Autor: VaB - 
18. března 2022
05:00

Záchranáři z Pardubic už po několikáté vyrazili na Ukrajinu. Směrem tam vezli humanitární pomoc. Na cestu zpátky se pak museli pořádně připravit, do nemocnice v Ostravě totiž převáželi kojence s velmi vážnou diagnózou.

Záchranáři a dobrovolní hasiči z Lokalizačního záchranného sboru neustále pendlují mezi Českou republikou a Ukrajinou. Celkem se vydali už na pět cest do válkou zničené země. Na cestu tam si vždy sanitku naloží humanitárním nebo zdravotnickým materiálem.

Tentokrát jejich cesta směřovala do Lvova. „Situace ve Lvově se do jisté míry uklidnila. Humanitárním organizacím i místní samosprávě se podařilo zmírnit nápor běženců i zřízením dalšího přestupního bodu ve vedlejším městě. Tam se ale začíná opakovat kritický stav, který zažil v počátku konfliktu Lvov,“ popisují na Facebooku.

V oblastech se navíc setkávají s poplachy, které varují před leteckými nálety. Někdy poplachy trvají i několik hodin. Jeden z raketových útoků zničil i výcvikové středisko dobrovolníků.

Záchranáři pokaždé, když se z Ukrajiny vrací, transportují do Česka pacienty. „V rámci našeho působení na místě jsme na žádost oblastní dětské nemocnice přepravili na Oddělení dětské neurologie FN v Ostravě kojence s velmi vážnou diagnózou,“ píšou o jedné ze svých cest.

Když v Ostravě kojence předali, vrátili se zase zpět do Lvova, odtud pak ještě převezli maminku se dvěma dětmi. „Během naší činnosti jsme se opět setkali s velikou dávkou podpory Ukrajině i konkrétní pomocí, kterou se jejím obyvatelům snaží Češi věnovat. Za oboje jim velmi děkujeme,“ zakončují.

Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa