Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusové zavraždili ukrajinského vozíčkáře: Odbojář Oleksandr měl jen jednu ruku a nohu

Autor: pma - 
19. března 2022
18:45

Invalidní vozíčkář Oleksandr Kononov byl zastřelen ve svém domě ve vesnici Borivskyi v Luhanské oblasti na východní Ukrajině. Dlouhou dobu byl dobrovolníkem, který v oblasti dodával vojákům potřebné léky, vodu a potraviny během okupace.

Ruští vojáci, dle informací zveřejněných ukrajinskou armádou, zastřelili zdravotně postiženého proukrajinského aktivistu Oleksandra Kononova. Stát se tak mělo přímo v domě, kde Kononov žil. Střelen byl údajně zezadu, když seděl na svém invalidním vozíku. Informaci zveřejnil britský Daily Mail.

Konovov přišel v minulosti o pravou ruku a levou nohu po nehodě, která se mu stala v ocelárně, kde pracoval. Později se dobrovolně přihlásil na pomoc ukrajinským vojákům, kteří v Luhanské oblasti od roku 2014 bojovali proti proruským rebelům. Pro vojáky připravoval jídlo, vodu a shromažďoval potřebné léky a zdravotnický materiál.

Poté byl ale na jednom z kontrolních stanovišť zajat ozbrojenými silami z tzv. Luhanské lidové republiky a několik desítek dní byl tvrdě mučen. Podle ukrajinských médií byl Konovov po necelých třech měsících propuštěn výměnou za jiné zajatce. Osudnou se mu stala až invaze ruských vojsk.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

„Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?“ napsal Trump. „Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo,“ uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa