Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rusové pálili na bytovky v Mykolajivu a dalších městech. Útok na Kyjev se přiblížil?

Aktualizováno -
7. března 2022
06:18
Autor: ČTK, simao - 
7. března 2022
01:30

Ruská armáda v noci na dnešek vystupňovala ostřelování měst v centrální, severní a jižní části Ukrajiny. Podle agentury AP to prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Představitelé města Charkov uvedli, že při ostřelování byla poškozena televizní věž a těžká dělostřelecká palba zasahuje obytné čtvrti. Totéž se dělo v Mykolajivu na jihu Ukrajiny, jak dokládají záběry Nexta TV.

„Poslední vlna raketových útoků přišla se setměním,“ prohlásil Arestovyč v ukrajinské televizi. Mezi oblasti, které zasáhlo těžké ostřelování, patří předměstí Kyjeva a Černihiv na severu země, Mykolajiv na jihu a také druhé největší ukrajinské město Charkov, dodal.

Za katastrofální označil Arestovyč situaci na kyjevských předměstích Buča, Hostomel a Irpiň, kde se v neděli nezdařily pokusy o evakuaci obyvatel.

Vláda podle něj dělá maximum pro to, aby byly evakuace obnoveny. Kvůli ostřelování nebyly úspěšné ani snahy o evakuaci civilistů z měst Mariupol a Volnovacha na jihovýchodě země.

Televizní a rozhlasové vysílání bylo přerušeno poté, co ruští vojáci opakovaně ostřelovali televizní věž v Charkově, sdělila podle zpravodajského serveru CNN místní vláda.

„Části objektu s technickým vybavením byly zničeny; rozsah škod na věži se vyhodnocuje,“ napsala vláda v prohlášení. V úterý 1. března zasáhla ruská palba i televizní věž v Kyjevě, což vedlo k přerušení vysílání.

V pondělí nad ránem se silné exploze ozývaly i ve městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny. I zde přitom Rusové zasáhli obytné domy.

„Rusové v posledních dvou dnech stále častěji střílí do obytných domů. Ruská propaganda tvrdí, že se tam skrývají ukrajinští vojáci. To se zatím ale nikde nepotvrdilo…,“ upozornil český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) při pohledu na hořící bytovku v Mykolajivu.

Štáb: Útok na Kyjev během příštích dnů

Kolona ruských tanků, obrněných vozidel a další techniky, která míří ke Kyjevu, přitom nyní stále stojí. Jak daleko je nyní od ukrajinské metropole, není z vyjádření představitele amerického ministerstva obrany jasné, koncem minulého týdne byla 25 kilometrů od centra města, píše server CNN.

Generální štáb ukrajinské armády však dnes varoval, že Rusko zahájilo přípravy na mohutný útok na Kyjev. „Ruské síly začaly shromažďovat prostředky k útoku na metropoli. K blízké Irpini postupují tanky a motorizovaná pěchota, aby tam připravily základy pro útok,“ napsal štáb. Ruští velitelé zásobují své síly palivem z Běloruska, dodal.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko uvedl, že na přístupových cestách do Kyjeva je poměrně velké množství ruských vojáků a vojenského vybavení. „Předpokládáme, že boj o Kyjev bude klíčovou bitvou příštích dnů,“ řekl. Starosta Kyjeva

Bezprostřední ruský útok Oděse nehrozí?

USA přitom nyní nepředpokládají, že by v tuto chvíli bezprostředně hrozil ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa, o kterém se v posledních dnech spekulovalo. Uvedl to dle BBC vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Za poslední den podle něj Washington zaznamenal jen malé změny v konfliktu na Ukrajině, kde se snahy ruské armády o obsazení Kyjeva, Charkova, Černihivu a dalších měst setkávají s tvrdým ukrajinským odporem.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:50
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Ukrajina bude přijata do Severoatlantické aliance až poté, co vyhraje válku, kterou proti ní před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko. Zelenskyj to uvedl při setkání důstojníky, kteří podstupují výcvik podle aliančních standardů. Setkání se zúčastnil také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na video ze schůzky, které prezident zveřejnil na sociální síti.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

15:28
Dnes

V Moskvě na náměstí vystavili vojenskou techniku západní provenience, kterou Ruská armáda ukořistila na Ukrajině. K vidění je třeba bojové vozidlo pěchoty Bradley z USA nebo tank Leopard 2A6 z Německa.

Spojené státy odhadují, že od začátku války 24. února Rusové vypálili na Ukrajinu 600 raket a že do ofenzivy se již zapojilo 95 procent ruských vojáků, které Moskva před invazí shromáždila u hranic, prohlásil vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Operace ruských obojživelných jednotek, jejímž cílem má být obsazení přístavu Oděsa u Černého moře, bezprostředně nehrozí, řekl dále nejmenovaný představitel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve varoval, že se ruská armáda chystá Oděsu bombardovat.

 

Video  Bombardování Charkova: Do povětří letěla i radnice, Rusové útočí i na bytovky.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa