Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Valérie utekla s dcerou (4) z Ukrajiny: Cesta na hranice trvala šest dnů

Autor: rc - 
5. března 2022
18:42

Rodina se ze dne na den rozpadla Ukrajince Valérii Kriščukové, která se se svou čtyřletou dcerkou vydala přes hranice do Polska. Odvezl je tam její manžel, který jim tam dal sbohem a vrátil se bojovat. Cesta na hranice trvala šest dnů. Během ní rodina takřka žila v autě. Valérie s dcerou nyní přebývá v hostelu v Polsku a touží jet za přáteli do Spojených států.

Jakmile se ve čtvrtek 24. února rozezněly sirény a Valérie Kriščuková uslyšela exploze blízko domu, rozhodla se, že sbalí sobě a dceři věci a odveze ji do bezpečí. Říká, že to bylo to nejlepší rozhodnutí. Na ukrajinsko-polské hranice je odvezl její manžel. „Jeli jsme šest dní, než jsme se dostali na polské hranice. Žili jsme prakticky v autě,“ popsala cestu v rozhovoru pro Fox News s tím, že silnice k hranicím byly ucpané. Mnoho lidí se rozhodlo uprchnout před válkou.

„Nebyla bych schopná řídit sama, protože to bylo velice náročné, jelo se šest dní v kuse, téměř jsme nespali. Dostali jsme se na hranice a pak jsme se rozloučili a jel zpátky,“ uvedla Valérie. Překročit hranice ale rodina společně nemohla, ačkoliv Valérie přemlouvala svého manžela, aby šel s nimi. „Celou dobu jsem brečela, když jsme jeli. Prosila jsme ho, aby něco udělal a překročil s námi hranice. Třeba aby podplatil celníky, ale odpověděl, že chce jít zpátky, že tam musí být a musí bojovat za naši zemi a celý západní svět,“ popsala nejtěžší chvíle v životě.

Se svou dcerou se tak ocitla v Polsku, kde jim poskytli ubytování v hostelu, a přemýšlí, co bude dál. Ráda by odjela do Spojených států. Má tam přátele, kteří by jí pomohli začít tam nový život.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

VIDEO: V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo fungovat centrum pro ukrajinské uprchlíky. Bude pracovat nonstop. (4. března 2022)

Video  V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo fungovat centrum pro ukrajinské uprchlíky. Bude pracovat nonstop. (4. března 2022)  - Blesk.cz - Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa