Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Výbuchy, střelba a tvrdý odpor: Další noční bitva o Charkov! Ukrajinci vzdorují Rusům

Aktualizováno -
28. února 2022
03:23
Autor: ČTK, for, simao - 
27. února 2022
07:40

Ukrajinské jednotky mají znovu pod kontrolou druhé největší město Charkov. V neděli nad ránem do města na východě země pronikly ruské jednotky. Ukrajinci sváděli o město boj v ulicích. Mají jej nadále pod kontrolou. Z Charkova byly hlášena střety i po půlnoci z neděle na pondělí.

Z Charkova přicházejí po sociálních sítích další a další záběry střetů. Provázejí je i zvuky střelby, výbuchů či ohňů. Na jednom z nedělních se valí černý dým z armádního vozidla Rusů, zatímco v okolí postávají ukrajinští vojáci.

O průniku ruských sil do druhého největšího ukrajinského města během nedělního rána na sociálních sítích nformoval poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko, kterého citovala agentura Reuters. Podle ukrajinské agentury Unian se ve městě odehrávaly pouliční boje.

Podle Heraščenka byla technika ruské armády viděna přímo v ulicích Charkova. Video, které poradce zveřejnil, ukazuje několik lehkých vojenských vozů následovaných nákladními automobily, které se pohybují po jedné z ulic.

Regionální guvernér Oleh Sinegubov na twitteru uvedl, že ukrajinské síly v Charkově bojují proti ruským vojákům. „Lehká vojenská vozidla ruského nepřítele pronikla do Charkova, včetně centra města,“ uvedl Sinegubov. „Ukrajinské ozbrojené síly nepřítele ničí. Žádáme civilisty, aby nevycházeli ven,“ doplnil.

Ukrajinská armáda v noci oznámila, že u města byl zastaven těžký ruský útok. Podle Unian při bojích v okolí Charkova vzplál plynovod, který byl vyhozen do povětří ruskými vojáky.

Podle místní korespondentky na volné noze Olgy Tokariuk se povedlo armádě zničit jeden z tanků. Informaci sdílela na twitteru. 

Úřady v Charkově sdělily, že ruská vojenská kolona, která ráno pronikla do ulic, byla zlikvidována a město opět kontrolují ukrajinské síly.

Podle Moskvy ruská armáda obklíčila města Cherson na jihu Ukrajiny a Berďansk. Britské ministerstvo obrany nicméně uvedlo, že ruské síly narážejí na silný odpor Ukrajinců, potýkají se s logistickými problémy a nepostupují tak, jak plánovaly. Pozdě večer starosta zhruba stotisícového Berďansku podle CNN uvedl, že město mají pod kontrolou Rusové.

Video se připravuje ...
Další videa