Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomoc Ukrajině: Takhle můžete přispět. Potřeba jsou léky i teplé deky

Autor: ČTK, mah - 
16. března 2022
09:35

Češi mohou Ukrajině pomoci nabídkou ochranných přileb, neprůstřelných vest či bezpilotních letadel, ale také léků, zdravotnického materiálu či peněz. Na facebooku seznam uvedlo ukrajinské velvyslanectví v ČR. Zveřejnilo také stránky, na kterých mohou Češi hlásit svoji pomoc uprchlíkům s bydlením či dopravou. Nabídek na odvoz z hranic je ale nyní podle webu víc než uprchlíků, kteří potřebují odvézt. Velvyslanec Jevhen Perebyjnis v ČT24 uvedl, že se Ukrajině dostává hodně nabídek Čechů jet na Ukrajinu bojovat, takovou pomoc české zákony nedovolují. Sbírku materiální pomoci uspořádal i mediální dům Czech News Center, který vydává deník Blesk.

V současné době je podle velvyslanectví zřejmě nejúčinnější finanční a materiální pomoc. Na facebooku velvyslanectví, ale také na plotě u ambasády je seznam věcí, které mohou lidé nosit a jsou potřeba. Sběrným místem je v Praze Dům národnostních menšin na adrese Vocelova 3. 

Finanční pomoc pro Ukrajinu

Finanční pomoc je možné posílat buď přímo na speciální účet na Ukrajinu nebo přispět darem některé z veřejných sbírek. Podívejte se na jejich přehled.

Sbírky na pomoc Ukrajině

Ukrajinská ambasáda Nákup vojenského materiálu
Paměť národa Nákup ochranného vybavení (neprůstřelné vesty, helmy, zdravotnický materiál,...)
Charita Česká republika Zajištění základních potřeb jako voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší
Člověk v tísni Humanitární pomoc
ADRA Podpora a zajištění základních potřeb evakuovaných obyvatel
Armáda spásy Humanitární pomoc v místě i pro uprchlíky na území ČR
CARE Zajištění základních potřeb a psychosociální podpory civilistům postižených válkou
Červený kříž Poskytování zdravotní péče. Pro zaslání pomoci přímo na Ukrajinu je třeba použít variabilní symbol 1502. 
Masarykova Univerzita Finanční pomoc určená na vzdělávací a humanitární účely
ZOO Praha Smírka na pomoc zvířatům v ukrajinských ZOO

Materiální pomoc pro Ukrajinu

Zároveň se pořádá řada materiálních sbírek na pomoc Ukrajině i ukrajinským uprchlíkům. Darovat lze vše od oblečení, přes léky, po stany a elektroniku.

Sbírku materiální podpory vyhlásil i mediální dům Czech News Center, kterou podporuje aktivity šéfredaktora časopisu FOOD Jiřího Hilgarta, který pomáhá přímo na ukrajinsko-slovenských hranicích.

Materiální sbírky pro Ukrajinu

Organizace Co sbírají
Ukrajinská ambasáda Momentálně vybavení pro armádu - soupravy nočního vidění, powerbanky, traumasety a lékárničky, termoprádlo
Červený kříž Oblečení
Armáda spásy Oblečení
Šatník Praha Oblečení
Klub svobodných matek Lékárničky, dezinfekční prostředky, lékařský materiál, zdravotnické vybavení, léky proti bolesti a nachlazení, protizánětlivé prostředky
Klub Studentské unie ČVUT spacáky, deky, karimatky, oblečení, zdravotnický a hygienický materiál
Expediční klubovna Brno zdravotnický materiál, spacáky, hygienické potřeby, hroznový cukr nebo čokoláda, baterie, čelovky, plynové ohřívače
Czech News Center nabité power banky, nabité a funkční mobilní telefony, nabité a funkční vysílačky, SIM karty

Odvoz uprchlíků od hranic Ukrajiny

Lidé s auty mohou na internetu nabídnout pomoc s převozem lidí prchajících z Ukrajiny. K Ukrajinským hranicím se ovšem nevyplatí jet naslepo. Pokud se do pomoci chcete zapojit tímto způsobem, obraťte se na:

  • Drive for refugees - Akci koordinuje spolek Pomáháme lidem na útěku. Ten vás propojí s konkrétními lidmi, pro které pojedete na hranice s Ukrajinou a odvezete je na předem domluvené místo, kde budou ubytovaní.
  • Pomoc na slovensko-ukrajisnkých hranicích - k pomoci na slovensko-ukrajinské hranici se můžete přihlásit i prostřednictvím tohoto formuláře. 

Dobrovolnická pomoc Ukrajině

Lidé, kteří chtějí pomoci Ukrajině, nebo Ukrajincům, kteří utíkají před válkou, můžete využít i rozcestník pomoci Stojíme za Ukrajinou. nebo svou pomoc nabídnout na dobrovolnickém tržišti Pomáhej Ukrajině

Akce na podporu Ukrajině

Napříč Českem se zároveň konají desítky koncertů, demonstrací i jiných akcích, které mají za cíl vyjádřit Ukrajincům podporu, nbeo vybrat peníze pro některou z charit či neziskových organizací. Podívejte se, jaké akce se konají ve vašem okolí:

Podle velvyslance se nyní Ukrajině dostává od Čechů hodně nabídek na zapojení do bojů, počet víc nespecifikoval. „My to nemůžeme žádným způsobem koordinovat, je to jejich (občanů) rozhodnutí. České zákony to nedovolují, kdyby se někdo rozhodl tam jet, tak určitě to nebude s naší pomocí, protože my české zákony neporušujeme," řekl velvyslanec v ČT24. Podle trestního zákoníku bude občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, potrestán odnětím svobody až na pět let.

Pro Ukrajince, kteří se z Česka vrací na Ukrajinu, stále funguje autobusové spojení. Velvyslanectví je v kontaktu s dopravními operátory.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (25. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video  Tisková konference ministryně obrany Jany Černochové k daru Česka Ukrajině. (26.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa