Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert na přežití Ibrahim: Válka je za rohem, letadla z Ruska jsou tu za půl hodiny!

Autor: lc - 
28. února 2022
05:00

Útok Ruska na Ukrajinu s obavami sleduje i profesionální instruktor kurzů přežití Amar Ibrahim. Jak potvrdil pro Blesk.cz, tamní válečná situace se velmi úzce dotýká i Česka. „Ten konflikt je v podstatě za rohem, což by si měli uvědomit všichni naši obyvatelé,“ apeluje expert.

„Je to strašné, sám mám malé děti a to, co se děje, je něco neuvěřitelného,“ neskrývá své rozhořčení Amar Ibrahim. „Vojenské letadlo je tady z Ruska za půl hodiny, válka je skutečně blízko. Někteří lidé přesto dělají, jakože nic, vůbec si vážnost situace neuvědomují,“ popisuje a odkazuje na události z historie, například srpen 1968.

Žili jsme v bublině...

Podle Ibrahima jsme bohužel žili v bublině, že podobné konflikty už se nebudou opakovat, že nám se nic takového stát nemůže. „Když jsem na přednáškách řekl něco o tom, že i nám může hrozit v blízké budoucnosti válečný konflikt, ťukali si všichni na čelo. Nejsem stratég a nevidím Putinovi do hlavy, ale i kdyby se situace uklidnila, můžeme čekat další ekonomické potíže,“ soudí Ibrahim.

Sám je přesvědčen, že ruský prezident si vše připravoval dlouho a je připraven i na sankce, které přijdou. „Rozhodně si nemyslím, že by ho zastavení finančních toků nějak odradilo,“ přiznává.

Zachránit si holý život

Podle experta na přežití jsou vždy v největším ohrožení civilisté z velkých měst, u kterých jsou letiště, vojenské základny a další strategické cíle. „Teď jde skutečně o to, zachránit si holý život. Lidé by si měli zabalit to nejdůležitější od dokladů, přes jídlo, pití a teplé oblečení. S evakuačním zavazadlem pak prchat do bezpečí z území boje,“ popisuje Ibrahim s tím, že v tak rané fázi ani nejde nic jiného poradit.

„Musíme si uvědomit, že ti lidé tam dosud žili stejně, jako žijeme my tady a teď. Sami nečekali, že ta situace skutečně může nastat,“ soudí Ibrahim.

Pokud bude invaze pokračovat dál, nastanou podle odborníka problémy ve všech sférách, benzínem počínaje, přes zásobování potravinami, vypnutí elektřiny. „Je to velmi čerstvé a bude to mít velké následky do budoucna. Jak říkaly naše prababičky: Za války byla bída a hlad. To asi mluví za všechno,“ dodává Amar Ibrahim.

Blesk Podcast: Jak přežít během války? Zničit si dům a utéct, radí expert

Video  Blesk Podcast: Jak přežít během války? Zničit si dům a utéct, radí expert  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa