Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bitva o Kyjev: Úder přijde v noci? Rusové chtějí zajmout vedení země, bojí se Ukrajina

Autor: ČTK, Mii - 
24. února 2022
22:20

Hrozí nebezpečí ruského výsadku ve vládní čtvrti v centru Kyjeva s cílem zajmout vedení země, řekl podle agentury Interfax-Ukrajina poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Bojuje se podle něj nyní v Hostomelu, který leží severozápadně od metropole a kde se nachází důležité letiště, využívané i leteckým výrobcem Antonov. Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis pro ČT24 uvedl, že útok na Kyjev očekává v noci.

Ráno 25. února budou do Kyjeva dodány další zbraně pro ty, kteří se chtějí připojit k Územní obraně, oznámilo ministerstvo obrany Ukrajiny na Twitteru. Zpráva také uvádí místa, kde budou zbraně k dispozici .

„Teď se vedou silné boje v Hostomelu a je možný pokus proniknout do vládní čtvrti. Jedním z cílů by bylo zajmout nejvyšší vedení země,“ řekl poradce. Podle agentury Bloomberg by mohl Putin chtít nahradit ukrajinského vůdce loutkovým režimem. Doporučil novinářům v tiskovém středisku ukrajinského parlamentu, aby pokračovali v práci ve svých redakcích. Na sociálních sítích se objevily zprávy o údajně probíhající evakuaci poslanců.

Hostomel se podařilo nepřítelským jednotkám obsadit, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že je ukrajinská armáda „rozdrtí“. Ikdyž jej Ukrajina opravdu převzala zpět.

„Ze základny se tam kouří, byla vybombardována, naše domy jsou poblíž. Nevíme kam utéct, jsou tu moji rodiče, moje sestra,“ popisovala odpoledne situaci pro agenturu AFP místní obyvatelka Ljdumila Klimová. „Jsou tam ruské jednotky, bydlí tam můj kamarád a Rusové už přistoupili k jeho matce se samopalem,“ dodala.

Jiný svědek popsal, že místem proletěly dva letouny a vypálily střely. „Trvalo to tři hodiny (...) Pak přiletěly další tři tryskáče a začali znovu střílet,“ uvedl.

Podle Podoljaka se válčí prakticky podél celé ukrajinské hranice s Ruskem. Cílem ruského bombardování ukrajinských měst je podle něj nejen zničit infrastrukturu, ale hlavně vyvolat paniku.

Někteří Ukrajinci dnes nocují v metru, aby se ochránili před bombami.

To, že Rusko chce v následujících hodinách obklíčit Kyjev řekl také americký ministr zaraničí Tony Blinken. Na zasedání OBSE řekl, že Moskva se chystá porušovat lidská práva. 

Kreml tvrdí, že cílem ruské operace, kterou časně ráno nařídil prezident Vladimir Putin, je demilitarizovat Ukrajinu a očistit ji od nacistů, aby nepředstavovala hrozbu pro Rusko. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo zničení 74 objektů ukrajinské vojenské infrastruktury včetně 11 letišť, tří velitelství, 18 radiolokátorů, protileteckých raket S-300 a Buk-M1, jak uvedl mluvčí Igor Konašenkov. Moskva přiznala ztrátu jednoho bitevního letounu Su-25; údajně byla příčinou chyba pilota, který se katapultoval a vrátil na základnu. Tyto zprávy nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruská policie a prokuratura varovaly před jakýmikoli nepovolenými masovými akcemi a protesty. 

Čínská ambasáda v Kyjevě připravuje evakuační lety čínských občanů na Ukrajině, v zemi jic je asi 6 000.

Video  Šílence je zapotřebí izolovat, vzkázal Zeman. Odsoudil agresora Putina, podpořil Ukrajinu.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa