Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední den Václava Havla: Zpovídal se kvůli "milence"!

Autor: Petr Macek, evakk - 
23. prosince 2011
05:00

V jakém rozpoložení byl Václav Havel (†75) posledních čtyřiadvacet hodin svého života? Podle informací Blesku z bezprostředního okolí zesnulého se stále ještě trápil kvůli aféře, kterou rozpoutala spisovatelka Irena Obermannová (49) tvrzením, že byli s Havlem milenci! „Svěřil se své pečovatelce z řádu boromejek, jak se mu ta ženská protiví,“ říká zdroj.

V sobotu před svou smrtí byl Havel na chalupě na Hrádečku sám, jen s pečovatelkou Veritas Holíkovou, která se o něj již delší dobu starala. A během těch chvil si postěžoval, jak jej mrzí aféra kolem Tajné knihy spisovatelky Obermannové a to, že lhala o jejich vztahu.

„Říkal, že ho trápí, co to způsobilo paní Dagmar, která z toho byla nešťastná. Jeho zdraví to neprospívalo,“ říká zdroj deníku Blesk s tím, že zpověď, kterou den před smrtí učinil, pak sestra přetlumočila paní Dagmar. „Byl to pro ni jediný světlý okamžik v tom zármutku, když věděla, jak na ni myslel.“

Dagmar Havlová za manželem přijela v sobotu navečer, předtím měla několik dní pracovní povinnosti. „Nechal pro ni poslat auto, což bylo nezvyklé, nikdy předtím to nedělal. Zřejmě cítil, že se blíží jeho konec, a chtěl ji mít u sebe co nejdřív,“ dodává zdroj.

„Někdy přijela na celý týden, na víkendy, poměrně často. Podle toho, jak hrála. Byl velmi rád, když přijela. Velmi se na to vždy připravoval, musel být dobře oblečený, květiny, které má ráda, muselo být vyvětráno, trvalo to celé dopoledne,“ potvrzuje Holíková s tím, že večer předtím plánovali Vánoce a Havel projevil přání, že by rád zůstal na Hrádečku a byl by rád, kdyby paní Dagmar přijela. Ona mu slíbila, že vše zruší a budou tam společně.