Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Václav Havel (†75): Největší okamžiky jeho života!

Autor: ap, evak - 
18. prosince 2011
12:50

Od jevištního dělníka až k uznávané hlavě státu. Smrtí Václava Havla končí cesta člověka, jehož život byl na dramatické a zajímavé události stejně bohatý, jako jeho až neuvěřitelně rozsáhlé politické a dramatické dílo.

Připomeňte si nejdůležitější milníky muže, který bude asi už navždy znám, jako nejvýznamnější osobnost českých dějin druhé poloviny dvacátého století.

Mládí ve stínu diktatur

Všichni lidé, kteří se s Václavem Havlem setkali obdivovali jeho neuvěřitelný kulturní přehled. A nebylo vlastně ani divu. Václav Havel se narodil 5. října 1936 do známé pražské rodiny, jeho dědeček založil kino Lucerna, strýc zase proslavené filmové studio Barrandov. Kulturním životem tak žil Václav Havel už od svého mládí.

To zásadním způsobem ovlivnil nástup dvou diktatur. Kvůli té komunistické nemohl po skončení základní školy nastoupit na střední školu podle svého výběru. Cestu si ale stejně našel, při studiu učňovského oboru chemický laborant, vystudoval gymnázium večerně. Ale o vysoké škole humanitního směru či filmové fakultě si mohl nechat jenom zdát.

Úspěchy navzdory zákazům

Ovšem umělecké sklony se komunistům potlačit nepodařilo. Stejně jako Havlův humanismus. Ten se projevoval už v jeho prvních literárních textech a divadelních hrách. Ty psal při práci jevištního technika v divadlech ABC a posléze v Divadle na Zábradlí. To v roce 1963 uvedlo jeho Zahradní slavnost. Dílo, které bylo Havlovou druhou uvedenou hrou a která ho celosvětově proslavila, napsal v pouhých šestadvaceti letech.

Naplno do veřejného života se zapojil během pohnutých událostí Pražského jara. Stal se jednou z jeho tváří a po násilném potlačení vojsky Sovětského svazu a dalších „spřátelených“ socialistických států musel opustit divadlo. Po nějaký čas pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru. Působení na veřejné sféře se ale přes riziko uvěznění nevzdal.

Mluvčí Charty 77

O tři roky později se Václav Havel stal spolu s Janem Patočkou a Jiřím Hájkem prvním mluvčím Charty 77. Následkem toho strávil pět měsíců ve vazbě.  Za poškozování zájmů republiky byl pak odsouzen na 14 měsíců.Poslán do vazby byl během dalších let ještě několikrát.

Divadelní hry i přes zákazy psát nepřestal. Uváděny byly ale především v západní zemích. V této době to byly například Largo desolato nebo Pokoušení.

Sametová revoluce

17. listopadu začala rozehnáním studentské demonstrace Sametová revoluce. O dva dny později se zasloužil o založení Občanského fóra, které zahájilo mohutnou kampaň: "Havel na Hrad!". 29. prosince 1989 se tam opravdu dostal. Totalitní režim padl.

Po odchodu z prezidentské funkce 2. 2. 2003 se zajímal především o charitu. Celosvětově byl i nadále uznávaným politikem a dramatikem. V roce 2011 si ještě stihl splnit sen, když si ve filmovém zpracování odrežíroval svou hru Odcházení. Dne 18. 12. 2011 skonal na svém Hrádečku, kde to miloval.