Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na nudapláži přistáli migranti, lidé strnuli i pomáhali. Z moře vytáhli Španělé dalších 1000

Autor: ČTK - 
28. července 2018
17:21

Záchranné lodě španělského námořnictva za poslední dva dny ve Středozemním moři zachránily z vratkých člunů téměř 1000 migrantů, kteří se pokoušeli dostat z Afriky k evropským břehům. Dnes španělská plavidla vzala na palubu 206 lidí z deseti lodí, v pátek pomohla 774 pasažérům z celkem 52 člunů, uvedla agentura AP. Den poté, co na jihošpanělské pláži oblíbené mj. nudisty přistál gumový člun s migranty, kteří se rozutekli do okolí.

Přes 30 migrantů v pátek ilegálně připlulo v gumovém člunu ke španělskému pobřeží, uniklo při tom policejní lodi a pak se rozuteklo po pláži do blízkého lesnatého terénu. Jejich další osud je zatím nejasný. Podle britského Daily Mailu se migranti vylodili na pláži, kterou mají oblíbenou Britové, ale též nudisti.

Migranti překonali Gibraltar a z Maroka připluli na jih Španělska. Po vylodění na pláži začali utíkat. Migranti překonali Gibraltar a z Maroka připluli na jih Španělska. Po vylodění na pláži začali utíkat. | Reuters

Na záběrech je každopádně vidět člun plný většinou mladých mužů, jak směřují k pobřeží a při tom je sleduje policejní loď. Jakmile se člun přiblížil k pláži, lidé v něm začali odhazovat záchranné vesty, vyskakovat a posléze se rozbíhat po pláži před zraky zaskočených rekreantů.

Žena pomáhala, další rekreanti čekali, co bude

Jejich reakce byly různé. Pán pod slunečníkem přímo u místa přistání gumového člunu neváhal a fotil či točil na mobilní telefon, přítomné děti jen nesměle stály a čekaly, co bude, jedna ze slunících se dam naopak přispěchala s vodou a dávala napít jednomu z prchajících migrantů, který pak dál pokračoval do písečných dun a lesíků u pláže.

Migranty pak vítalo i několik skutečně svlečených lidí včetně muže, jehož pozadí se následně objevilo v řadě světových médií.

K této události došlo v návaznosti na incident z Ceuty - španělské enklávy na severu Afriky. Tam se přes 800 migrantů pokusilo překonat dvojité šest metrů vysoké ploty s ostnatými dráty. A proti policistům šli s nehořlavým vápnem, způsobujícím popáleniny. Většině se na španělské území podařilo dostat.

Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta. Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta. | Reuters

Přesto Španělé ukazují v posledních dnech vlídnější tvář. V poslední době se kvůli přísnějšímu postupu libyjských úřadů vydává méně migrantů na dosud nejvíce frekventovanou trasu z Libye do Itálie a více lidí se pokouší dostat z Alžírska či Maroka do Španělska. V Itálii se počet připlouvajících migrantů snaží výrazně omezit i tamní nová vláda. Ta uzavřela italské přístavy pro lodě nevládních organizací, které na moři migrantům pomáhají.

Podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos už připlulo do Španělska téměř 21 000 migrantů, do Itálie o 3000 méně. Loni byl přitom poměr přesně opačný - od ledna do července 2017 se do Itálie dostalo přes 94 000 migrantů, do Španělska za stejnou dobu pak na 6500. Dalších 15 528 lidí letos zamířilo po moři do Řecka. Při pokusu přeplout Středozemní moře od ledna zahynulo více než 1500 lidí.

Video  Uprchlíci vyměnili čluny za vodní skútry. Jeden muž to ale nepřežil.  - YouTube
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 28. července 2018 23:31 )

http://www.zpravodaj.probit.cz/2017/8_17web/Evropske_kolonie_v_Africe_r._1914.jpg Marcel Šejvl : Jednoduchý klíč k rozdělování imigrantů z Afriky. Podobné je to s Asiaty. Všechny uvedené státy jsou dnes státy EU. Kdo tam měl kolonie a těžil z nich, nechť se o utečence postará i dnes. Dnes býv. koloniální země, které zbohatly z chudoby kolonií, žádají, aby se přicházející imigranti dělili mezi všechny, tedy i mezi nás, V4 a další, tj. mezi státy koloniálně neparazitující. Tato mapa by měla být spravedlivým klíčem na kvóty umístění imigrantů. S ironií řečeno, kolonialisty civilizovaní migranti jen jdou za svými pány, očekávajíce od nich možnost jim nadále sloužit.

marlen52 ( 28. července 2018 22:25 )

jak najdou sebemenší skulinku okamžitě tudy lezou no na vás tady čekáme kdo je bude živit. doufám že Babiš v Itálii neustoupil.

gabreta ( 28. července 2018 22:24 )

"Proti policistům šli s nehořlavým vápnem" Soudruh redaktor by si měl zjistit, jestli existuje vůbec nějaké vápno hořlavé a neplést si ho s vápnem nehašeným!!

jajas ( 28. července 2018 22:11 )

Pořád nerozumím tomu, cože si ti hoši myslí, že budou v Evropě dělat? Že na ně čekáme, abychom je živili, ubytovali a dávali peníze....za co? Co čekají? A to ještě za nimi přijdou jejich rodiny (několikačlenné....), fakt bych chtěl vědět, co tady chtějí?

diskutujici ( 28. července 2018 21:56 )

V clanku jsem se docetl, ze pouzili pri prekonani toho plotu NEHORLAVE vapno. Prosim nekoho chytrejsiho, co to je za vapno?

Zobrazit celou diskusi