Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci nabízeli uprchlíkům kurz plavání v moři. „Koupací agenturu“ strhali

Autor: Alexandr Božilov - 
4. prosince 2016
11:22

Ostrou debatu vyvolal v Německu obsah almanachu, který byl vydán při příležitosti každoročního plesu pro novináře. Ročenka totiž obsahovala fiktivní satirický inzerát nabízející kurzy plavání pro uprchlíky, kteří po moři směřují do Evropy. Tvůrci satiry se už kvůli kritice veřejnosti omluvili.

Inkriminovaný plátek rozdávali mezi hosty plesu, který se konal minulý pátek v Berlíně, členové Federálního tiskového kongresu. Almanach sloužící jako vzpomínkový předmět tradičně obsahuje zákulisní informace, zábavné karikatury a satirické příběhy. Podle části veřejnosti i politické reprezentace to však letos tvůrci přepískli. Ročenka totiž obsahovala také článek o fiktivní „Federální koupací agentuře“, která uprchlíkům nabízí kurzy plavání.

„Srdečně vítejte v Uprchlické škole plavání,“ zněl nadpis stránky. Hosté plesu se pak mohli dále dočíst, že fiktivní agentura nabízí speciální kurzy pro děti, mladistvé i dospělé, takže se všichni mohou cítit ve vodě bezpečně. Například jeden konkrétní kurz byl pojmenován jako „Plavání pro uprchlické děti (od tří měsíců a starší)“.

Mezi nabízenými programy bylo například „udržení se na hladině, potápění se při velkých vlnách, skákání z nafukovacího člunu nebo dýchací techniky během noci a zimy“.

Místo pobavení měla ale satira na řadu lidí spíše opačný účinek. Své rozhořčení nad obsahem almanachu ventilovali skrze sociální média novináři, politici i laická veřejnost.

„Tolik cynismu a nepřátelství jednoho opravdu zaskočí,“ napsala na Twitteru šéfka parlamentní levicové koalice Alliance 90/Strana zelených. Těchto slov se chytil také novinář Robert Rossmann z deníku Suddeutsche Zeitung. „Ta satira byla nehumánní,“ uvedl žurnalista rovněž prostřednictvím Twitteru.

Našli se ale i tací, kteří satiru pochválili. Například novinář Tilo Jung vyzval všechny ke klidu. „Nestřílejte na poslíčka! S ohledem na německou a evropskou politiku vůči uprchlíkům je ta satira skvělá. Je provokativní a snad konečně otevře lidem oči,“ prohlásil v rozhovoru pro plátek Tagespiegel.

Migranti ve Středozemním moři Migranti ve Středozemním moři | ČTK

Autoři satirického článku se bránili tím že, tímto způsobem chtěli pouze upozornit na problematiku tisíců uprchlíků, kteří se utopí ve Středozemním moři na cestě do Evropy. „Omlouváme se za to, že naše satira vyvolala takové nepříjemné pocity,“ uvedl nakonec Federální tiskový kongres ve svém prohlášení.

Během tohoto roku zmizelo ve Středozemním moři na pět tisíc uprchlíků. Drtivá většina z nich utonula. Už v květnu uvedla Mezinárodní organizace pro migraci, že rok 2016 bude nejhorší, co se utonulých uprchlíků týče.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi