Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Deportujme stovky tisíc uprchlíků.“ Bavorský ministr financí žádá tvrdý postup

Autor: mb, ČTK - 
28. srpna 2016
12:50

Žádné slučování rodin, ale nekompromisní deportace stovek tisíců imigrantů, kteří dorazili loni do Německa. S takovým návrhem přišel bavorský ministr financí Markus Söder (49) a přímo se tak postavil liberální přistěhovalecké politice kancléřky Angely Merkelové (62). Ta se stále drží hesla „Wir schaffen das“ (to zvládneme).

„Během následujících tří let bychom měli vrátit (do země původu) stovky tisíc běženců,“ prohlásil německý politik v rozhovoru pro časopis Spiegel. Söder se domnívá, že není možné „úspěšně integrovat tolik lidí z různého kulturního prostředí“.

I válka jednou skončí

Ačkoliv uprchlíci nemůžou být vráceni do oblasti, kde např. zuří válka, Německo nedávno vyhlásilo některé regiony Iráku a Afghánistánu za „bezpečné“ a dle bavorského ministra financí by tak přistěhovalci být vráceni mohli. Co se týče Syřanů, kteří tvořili většinu utečenců z milionu lidí, jenž dorazil loni do Německa, tak Markus Söder prohlásil, že „občanská válka v Sýrii také jednoho dne skončí“.

Liberální přistěhovaleckou politiku Angely Merkelové zkritizoval i vicekancléř Sigmar Gabriel (56). „Vždycky jsem tvrdil, že je nepředstavitelné, aby Německo každý rok bralo milion lidí,“ řekl Gabriel.

Tvrdší imigrační rétorikou se tak možná etablované strany snaží získat voliče, kteří jsou hluboce nespokojeni s masivním přílivem přistěhovalců. Podle nedávného předvolebního výzkumu by protiimigrantská strana AfD (Alternative für Deutschland) mohla výrazně posílit. Pravicová strana, která byla založena teprve před třemi lety, se v současné době těší až 10procentní podpoře.

Svůj nesouhlas s přílivem imigrantů se rozhodli v sobotu vyjádřit i pravicoví aktivisté z hnutí Identita. Organizace je sledována německými tajnými službami pro své nacionalistické postoje a údajnou snahu podrýt demokratické hodnoty země.

Zhruba 15 příslušníků tohoto hnutí v Berlíně vylezlo na slavnou Braniborskou bránu a vyvěsilo plakát se vzkazem „Zajištěné hranice – zajištěná budoucnost“. Na ikonickou stavbu se vyšplhali poté, co zamkli hlídače. Zhruba po necelé hodině po opakovaných výzvách policie radikálové nakonec slezli.

Sobotu si nevybrali náhodou, v ten den totiž vláda veřejnosti zpřístupnila mnohé vládní budovy, kde se konaly akce na téma „Migrace a integrace“.

Třetina migrantů

Německé úřady očekávají, že do země letos přijde nejvýš 300 000 migrantů, což je necelá třetina loňského počtu. Uvedl to šéf spolkového úřadu pro migraci v dnešním vydání deníku Bild. Loni podle něho přišel do země méně než milion běženců a ekonomických uprchlíků. Německá média přitom obvykle udávají počet 1,1 milionu.

„Letos se připravujeme na 250 000 až 300 000 uprchlíků,“ řekl ředitel úřadu Frank-Juergen Weise, podle něhož nehrozí překročení horní hranice tohoto rozmezí. Pokud by přeci jen přišlo více uprchlíků a migrantů, dostane se úřad pod tlak, připustil Weise.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi