Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Násilí na uprchlících přibývá. I na ženách a dětěch, tvrdí lékaři na Balkáně

Autor: ČTK, tmp - 
1. srpna 2016
21:12

Násilné útoky proti uprchlíkům a migrantům se na Balkánu od jara zintenzivnily. Napsal to v pondělí server BalkanInsight s odvoláním na informace humanitární organizace Lékaři bez hranic, podle níž mají běženci největší problémy v Maďarsku, Makedonii a Bulharsku.

„Od května jsme zaznamenali zvýšení násilí vůči migrantům vracejícím se z Maďarska. Více než stovka lidí vyhledala naši pomoc kvůli utrpěným zraněním,“ řekl představitel Lékařů bez hranic v Srbsku pro humanitární záležitosti François Tillette de Mautort.

Poukázal přitom na to, že na rozdíl od dřívějška jsou nyní mezi zraněnými i ženy a děti. „Migranti jsou zraňováni pěstmi, bitím, holemi, slzným plynem, elektrickými šoky, ale bývají i pokousáni psy,“ dodal de Mautort.

Je více sexuálních útoků

Potvrdil, že tito lidé dál míří k maďarské hranici navzdory její posílené ostraze. Na cestě se ale střetávají s většími problémy. V Makedonii podle něj mají největší potíže s násilím ze strany převáděčů a v Bulharsku a Maďarsku s policií a armádou.

Jsou také zprávy o násilných sexuálních útocích na uprchlíky a migranty v Makedonii, řekl rovněž představitel Lékařů bez hranic.

Organizace by podle jeho slov chtěla operovat v Bulharsku, ale přístup do této země je pro humanitární pracovníky a pracovníky nevládních organizací obtížný. „To je jeden z důvodů, proč působíme v Bělehradě, protože je jedno, jestli migranti přicházejí z Makedonie nebo z Bulharska. Vždy musejí na cestě do Evropské unie projít Bělehradem,“ konstatoval François Tillette de Mautort.

Podle jeho přesvědčení zpřísněné hlídání hranic stěží zastaví proud migrantů. „Uzavření hranic lidi od migrace neodradí. Učiní je jen zranitelnějšími a víc je vydá do rukou pašeráků,“ zdůraznil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi