Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nenávidím vás, vy zatracené svi*ě!“ Švédský řidič autobusu zmlátil uprchlíka

Autor: mb - 
21. července 2016
14:03

Řidič autobusu ve Švédsku napadl brutálně jednoho ze svých pasažérů, který byl ze Sýrie. Za pokřiku rasistických nadávek se na něj vrhl pěstmi, útok zakončil několika kopanci. Napadení se odehrálo na ostrově Öland na východě Švédska, dopravní společnost již řidiče suspendovala a incident nyní prošetřuje.

„Nenávidím vás, vy prokleté svi*ě!“ zakřičel řidič autobusu. Následně nebožáka ze Sýrie zasypal údery pěstmi do zadní části hlavy a brutální útok zakončil několika dobře mířenými kopanci.

„Měl jsem pocit, že nejsem ve Švédsku, ale v Sýrii a jsem v rukou proasadovských milicí nebo teroristů,“ popsal své pocity švédským médiím Syřan, který se představil pouze jako Mohamed.

Celý incident vznikl kvůli údajně rasistickému chování řidiče. Když Mohamed čekal na zastávce autobusu, jeho kamaráda z Afghánistánu řidič do dopravního prostředku pustil, ale Syřanovi zavřel dveře před nosem.

Mohamed nelenil a zavolal svému kamarádovi, který ho svezl autem, autobus předehnal a na další zastávce Mohamed do autobusu nastoupil. Při tom si vyfotil řidiče, protože se údajně nejednalo o první případ rasismu ze strany Švéda.

A právě focení řidiče naprosto vytočilo a chtěl si běžence také vyfotit. Mohamed odmítl, řidičovi prý „ruply nervy“ a začal Syřana mlátit. Přestal, až když Mohamed začal vydávat naříkavé zvuky.

„Viděl jsem to jen na videu, ale samozřejmě že je velmi nepříjemné se na to dívat. Takové chování je neakceptovatelné a rozhodně ho nepodporujeme,“ prohlásil mluvčí dopravní společnosti Nobina.

Není to první případ násilí Švédů vůči běžencům. Před pár měsíci zaútočila skupina mužů na utečence, kteří se pohybovali na nádraží ve Stockholmu. V oblasti řádily dětské gangy z arabských zemí severní Afriky a útočníci chtěli dle svého vyjádření „zakročit proti zločinu“ a „pomstít“ smrt Švédky, kterou ubodal žadatel o azyl.

Do Švédska, které má zhruba tolik obyvatel jako Česká republika, jen za loňský rok dorazilo přes 160 tisíc imigrantů. Pro představu – tolik lidí má Plzeň, čtvrté největší město v Česku.

Do Německa pak přišlo 1,1 milionu běženců. Ačkoliv se zaměstnavatelé těšili, že nově příchozí se chopí pracovních míst, která místní nechtějí, práci našlo zatím jen zhruba 30 tisíc uprchlíků. Německý pracovní úřad nyní také vydal zprávu, která se zmiňuje o nízké kvalifikaci uchazečů. Ze 300 tisíc běženců zaregistrovaných na úřadu práce má jen čtvrtina středoškolské vzdělání, zbytek je nekvalifikovaný.

Alfredo ( 21. července 2016 15:29 )

 Konečné jeden Švéd co se nebál vyjádřit svůj postoj k imigrantům. Držím palce

Zobrazit celou diskusi