Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci lámou světové rekordy: Každou minutu opouští svůj domov 24 lidí

Autor: bud, ČTK - 
20. června 2016
08:28

Na světě bylo loni na útěku z domovů 65,3 milionů lidí. Podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jde o rekordní číslo, protože poprvé počet uprchlíků přesáhl 60 milionů. Oproti roku 2014 jde o zvýšení o téměř deset procent. Na útěku je v současné době jeden člověk ze 113.

Zatímco v letech 1996 až 2011 byl počet uprchlíků relativně stabilní, od začátku syrské války v roce 2011 každoročně narůstá. Loni jich bylo 59,5 milionu, tedy vůbec nejvíc od druhé světové války. Nejvíce běženců pochází ze Sýrie, Afghánistánu, Burundi a Jižního Súdánu a polovina z nich jsou děti.

„Žijeme v nestálém světě válek a konfliktů a je logické, že se lidé chtějí dostat do bezpečnějšího světa,“ řekl vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi, který zprávu v Ženevě zveřejnil u příležitosti Světového dne uprchlíků.

Podle statistik uprchlo 21,3 milionu osob ze svých zemí a 40,8 milionu lidí se přesunulo do bezpečnějších míst ve svých státech. Zbylých 3,2 milionu osob jsou lidé, kteří požádali o azyl v rozvinutých zemích. OSN jako uprchlíky registruje 21,3 milionu osob, z toho 16,1 milionu spadá pod UNHCR a 5,2 milionu Palestinců pak pod specializovanou agenturu OSN. V průměru je nuceno svůj domov opustit 24 lidí každou minutu.

OSN: Zastavme konflikty

„Uprchlíci překonávají Středozemní moře a přicházejí na pobřeží Evropy. Poselství, které přinášejí, je, že nebudete-li řešit problémy, pak problémy přijdou za vámi. Potřebujeme politický čin, který zastaví konflikty. To bude nejvýznamnější prevence přílivu uprchlíků,“ řekl Grandi.

Vůbec nejvíc uprchlíků přijímá Afrika. Bylo jich 4,41 milionu a pocházeli hlavně z pěti afrických zemí Somálska, Jižního Súdánu, Konga, Súdánu a Středoafrické republiky. Evropa přijala 4,39 milionu lidí, což byl oproti předchozímu roku nárůst o 43 procent. Běženci míří hlavně do Turecka, do Německa, Ruska, Francie, Švédska, Británie a Itálie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi